Agencija za privatizaciju Srbije ponudiće na aukciji 18. aprila beogradsko preduzeće za geološke i hidrogeološke radove Geosonda-Hidrogeologija, po početnoj ceni od 8,5 miliona dinara. Za 70 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća, procenjenog na 35,4 miliona dinara (437.503 evra) i uz depozit od 4,2 miliona dinara, planirano je da novi vlasnik uloži minimum 5,25 miliona dinara, navodi se na sajtu Agencije.

Agencija za privatizaciju Srbije ponudiće na aukciji 18. aprila beogradsko preduzeće za geološke i hidrogeološke radove Geosonda-Hidrogeologija, po početnoj ceni od 8,5 miliona dinara. Za 70 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća, procenjenog na 35,4 miliona dinara (437.503 evra) i uz depozit od 4,2 miliona dinara, planirano je da novi vlasnik uloži minimum 5,25 miliona dinara, navodi se na sajtu Agencije. To preduzeće, čija su delatnost građevinski i specijalizovani radovi, osim brojnih poslovnih objekata i sa 4.337 metara kvadratnih zemljišta u državnoj svojini, upošljava 67 radnika, a na aukciji će ponuditi i vrednu opremu. Rok za podnošenje prijava za učešće na toj aukciji ističe 11. aprila. Geosonda-Hidrogeologija završila je 2005. godinu sa manjim prihodima od rashoda. Poslovni prihodi iznosili su 13,14 miliona dinara, dok su poslovni rashodi iznosili 35,08 miliona dinara. Osim hidrogeoloških bušotina, ovo preduzeće bavi se i eksploatacionim bunarima i drenažnim bunarima.
Zrenjanin – Proizvodnja lekova u zrenjaninskoj fabrici Jugoremedija počeće tek nakon završetka inventarisanja, koje se očekuje u sredu, najavio je Zdravko Deurić, novi predsednik Upravnog odbora. Inventarisanje je u fabrici počelo nakon nedavne promene većinskog vlasnika i rukovodstva, kada su umesto firme Jaka 80, Jovice Stefanovića Ninija, vlasnici većinskog dela Jugoremedije postali mali akcionari i radnici i kada je umesto Zlatka Markovića za vršioca funkcije direktora imenovana Snežana Šarović. Novo rukovodstvo, u kojem je ponovo i bivši komercijalni direktor Vojislav Ribar, angažovaće specijalizovanu revizorsku agenciju zbog utvrđivanja činjenica o poslovanju Jugoremedije u prethodnom periodu. Zdravko Deurić tvrdi da su i samo letimičnim pregledom dokumentacije već utvrđene nepravilnosti koje je bivši menadžement uradio na štetu države i fabrike. „Protiv svih lica koja su učestvovala u takvim poslovima biće podnete krivične prijave“, najavio je Deurić.
Beograd – Informatička kompanija Pakom pustila je u rad sistem Pakompej, koji prvi put u Srbiji omogućava Internet plaćanje i naplatu na domaćim veb sajtovima korišćenjem „dajners“ kartice. Kako se navodi u saopštenju te kompanije, novi sistem naplate mogu koristiti sva preduzeća i pojedinci koji imaju svoje veb sajtove i žele da svojim korisnicima i klijentima omoguće kupovinu robe i usluga preko Interneta. Sajt na kome se od 1. marta može naručiti i platiti željena roba je www.pakom.com, a roba na adresu stiže u roku od 24 sata. U narednih mesec dana Pakom će omogućiti plaćanje i karticama „dina“, „viza“, „ameriken ekspres“, „master“ i „diskaver“. Projekat su podržale informatičke kompanije Majkrosoft i Hjulit-Pakard.
Beograd – Kompanija Donkafa proizvela je u 2006. godini 9.000 tona kafe i pokrila 35 odsto tržišta u Srbiji, izjavio je komercijalni direktor te kompanije Milan Petrović. On je novinarima kazao da će u junu početi da radi nova fabrika Donkafe u Šimanovcima, u koju je investirano oko 10 miliona evra, što će u prvoj fazi omogućiti povećanje proizvodnje kafe za 50 odsto. Petrović je rekao da se poslednje povećanje cene od pet odsto nije odrazilo na smanjenje tražnje za kafom u Srbiji. Ukoliko i dalje bude rasla cena kafe na svetskom tržištu Donkafe će morati da prati trend, istakao je on, i dodao da će ta kompanija ipak nastojati da izađe u susret potrošacima u Srbiji.
Bačka Palanka – Kompanija Tarket iz Bačke Palanke, instalirala je nove mašine na kojima će se proizvoditi višeslojni parket sa novim montažno-demontažnim sistemom spajanja T-Lock. Vrednost mašina je miliona evra, a uvezene su iz Nemačke i Švedske. Ova investicija samo je još jedan korak na putu ka proširenju pogona za proizvodnju parketa, u šta će biti uloženo 10 miliona evra. T-Lock je nova, patentirana tehnologija kompanije Tarket, koja znači da se daske parketa spajaju pod određenim uglom i jednostavnim patentom „zaključavaju“. U Tarketu procenjuju da će proširenje pogona i uvođenje nove tehnologije duplirati proizvodnju, pa se naredne godine može očekivati da proizvodnja, sa sadašnjih 1,3 miliona metara kvadratnih poraste na 2,2 miliona. Inače, čak 95 odsto proizvodnje ove kompanije iz Bačke Palanke završi na tržištima Rusije, Ukrajine i zapadne Evrope, i taj trend biće nastavljen i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari