U EPS-u borba dva krila sindikata oko vođstva 1foto Miroslav Dragojević

Direktor za proizvodnju uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“ koji posluje u sastavu Elektroprivrede Srbije (EPS), Milan Mišković izdao je danas nalog da se do 15 časova iz svih prostorija sindikata iseli dotadašnje rukovodstvo kako bi se uselili oni koje poslovodstvo te kompanije želi da postavi bez legitimnih izbora, rekao je danas opozvani predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević.

On je za Betu rekao da je dobio nalog da se danas do 15 sati isele čelnici sindikata za koje je rekao da su legalno izabrani na čelu sa njim.

„Ovo je nastavak sukoba od pre dva meseca kada je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić pokušao da me smeni i uz pomoć poslušnika na moje mesto postavi Radosava Krsmanovića“, rekao je Đorđević.

Dodao je da se deo članstva sindikata jutros okupio u upravnoj zgradi u Lazarevcu i da su zatražili razgovor sa Miškovićem, ali da je on odbio da ih primi i da je EPS pojačao kompanijsko obezbeđenje uz podršku policije, pa su se oni preselili u matične prostorije u Baroševcu.

Đorđević je rekao da se „takva nelagalna smena rukovodstva sindikata nije dogodila nikad u istoriji EPS-a, a ni nigde u svetu“ i da oni neće dobrovoljno napustiti te prostorije.

„Pokušaj da se nelegalno smeni legalno izabrano rukovodstvo sindikata EPS-a ima za cilj da se prikriju nelegalni poslovi Grčića, tako što će se postaviti sindikalni poslušnici“, rekao je Đorđević.

Istakao je da sukob preti da preraste u nemire u EPS-u i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uključi u rešavanje problema.

Đorđević je rekao da u novom rukovodstu sindikata „Kolubare“ ima i ljudi koji nisu članovi sindikata, a da su 70 odsto njih članovi Socijalističke partije Srbije (SPS).

On je rekao da je blokiran i rad Fonda solidarnosti koji služi za pomoć radnicima u slučaju bolesti.

Pre mesec i po sindikat radnika EPS-a je protestovao pred upravnom zgradom EPS-a u Beogradu, zahtevajući od poslovodstva da isporuči radnicima plaćeni ugalj za zimsku sezonu, nakon čega je Đorđević opozvan od dela sindikata koji tvrdi da je na sednici Glavnog odbora imao većinu članova, što je Đorđević demantovao.

Sukob u sindikatu je počeo u maju ove godine kada je predsednik sindikata „Kolubare“ Miodrag Ranković, kako je rekao Đorđević, prekršio pravilnik o radu i Statut sindikata i sazvao zbor u Kaleniću kako bi podržao Grčića koji se suprostavio ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović zbog njenog zahteva da se obustavi gradnja termoelektrane „Kolubara B“ dok se ne uradi studija uticaja na životnu sredinu.

Sindikat EPS-a je tada, zbog tog zbora, smenio Rankovića i na njegovo mesto izabrao Gorana Žarkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari