U februaru izdato 0,6 odsto više građevinskih dozvola nego u istom mesecu 2023. godine 1foto Miroslav Dragojević Danas

U februaru 2024. godine izdato je 1.797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 0,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u objavi Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru 80,5 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 19,5 odsto na ostale građevine, pokazuju ovi podaci.

Ako se posmatraju samo zgrade, 77,2 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,8 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove i to 65,8 odsto.

Prema dozvolama izdatim u februaru, prijavljena je izgradnja 3.370 stanova, s prosečnom površinom od 66,9 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama šest odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 156,9 kvadrata, a 92,8 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59,9 kvadrata, navodi se u izveštaju RZS.

Kako se dodaje, predviđena vrednost radova novogradnje u februaru iznosi 77,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 37,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje.

Zatim slede Južnobačka oblast sa 10,6 odsto, Zlatiborska oblast sa 6,2 odsto, Južnobanatska oblast sa 4,6 odsto, Šumadijska oblast sa 4,2 odsto i Srednjobanatska oblast sa četiri odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari