Predsednik Samostalnog sindikata radnika građevinarstva Duško Vuković izjavio je da u toj grani radi oko 30.000 neprijavljenih radnika, od kojih je oko 10.000 samo u Beogradu. On je na okruglom stolu „Mogućnosti sindikata za smanjenje rada na crno u građevinarstvu“ kazao da prijavljenih radnika ima ukupno oko 68.000, od kojih je skoro polovina samo u Beogradu.

 „Iz godine u godinu imate da se kroz prste gleda poslodavcima koji ne prijavljuju radnike, ne plaćaju poreze i time prave nelojalnu konkurenciju društveno i socijalno odgovornim firmama“, kazao je on i naglasio da su radnici koji rade na crno prinuđeni da rade u „robovskim uslovima“, prekovremeno, zarade im se ne isplaćuju ili se isplaćuju delimični i to minimalac.

Na okruglom stolu govorio je i smenjeni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je kazao je da u prestonici 10 odsto poslova u građevinarstvu rade domaće kompanije i da one u roku završavaju svoje poslove. Prema njegovim rečima, da bi sektor građevinarstva u Srbiji oživeo, domaće kompanije treba dovesti u stanje da formalno budu konkurentne stranim firmama, ako i da se državne i društvene kompanije dovedu u poziciju da konkurišu privatnim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari