U grupi najvećih gubitaša u Srbiji nalazi se sedam kragujevačkih kompanija 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U grupi najvećih gubitaša u Srbiji nalazi se sedam kragujevačkih kompanija, čiji je ukupan gubitak veći od 136 milijardi dinara.

Najveći gubitaši u Kragujevcu su kompanije Zastava automobili u stečaju, Grupa Zastava vozila u stečaju, Zastava oružje, FCA Srbija i Energetika.

Tu su i dužnici stečajne mase: Zastava kamioni u stečaju i Preduzeće za puteve Kragujevac.

Medju 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji nalazi samo jedna kragujevačka – Agromarket i to na 17. mestu, sa neto dobitkom od 5,7 milijardi dinara.

Kada je reč o poslovnom prihodu, Agromarket je na 53. mesto sa poslovnim prihodom od 30,2 milijarde dinara, dok su se FCA Srbija, Forma ideale i Trnava promet plasirale na 77, 94. i 96. mesto sa prihodima od 21,3 milijarde, 17,8 milijardi i 17,5 milijardi dinara.

„Više nego porazni podaci za četvrti grad po veličini u Srbiji, jer je jasna tendencija njegovog propadanja kada se uporede podaci iz poslednjih godina. Pokazatelji su jasni i po njima se najuspešnije kompanije nalaze na teritoriji grada Beograda, tj. svake godine sve je veća centralizacija“, pišu Kragujevačke novine u tekstu „Kragujevac – grad koji odumire“.

Kako se navodi, korene ovakve tendencije treba tražiti u političkom funkcionisanju države, jer je svima jasno da je tu najveća centralizacija.

„Lokalne vlasti su tu više kao ikebana koja, eto treba da postoji po Ustavu, ali nema nikakvog uticaja na dešavanja u samoj lokalnoj samoupravi“, ocenile su Kragujevačke novine.

Dodaje se da su fabrike, čije se otvaranje pompezno najavljuje u gradu, nižerazredne na republičkom nivou, a takve su i plate zaposlenih u njima.

Prosečna neto zarada za avgust ove godine u Kragujevcu iznosila je 80.840 dinara i bila je veća za 2.451 dinar nego julska zarada, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prosečna neto zarada u avgustu na nivou Srbije iznosila je 86.112 dinara.

Kragujevčani tako za republičkim prosekom „zaostaju“ za 5.272 dinara.

U beogradskoj opštini Stari grad prosečna zarada je bila 155.125 dinara, skoro duplo više nego u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari