U Leskovcu i okolini nestašica peleta, potražnja velika, ali i cena 1foto EPA/PATRICK SEEGER

Prodavci peleta u Leskovcu kažu za JUGmediu da trenutno vlada nestašica ovog obnovljivog biogoriva, ali da je potražnja velika zato što su ljudi uplašeni, pa su krenuli ranije sa nabavkom. I dok jedni za ovakvu situaciju krive šumare i strugare, drugi smatraju da su glavni krivci zabrana izvoza i ograničenje cene na 38.000 dinara po toni.

„Peleta ima kod nas na tržištu, ali se skladišti jer „velikim“ proizvođačima ne odgovara trenutna politika u vezi sa ograničenjem cena. Sama sirovina skače iz dana u dan, a industrijska struja skače 70 posto i matematika je nema“, kaže za naš portal jedan od leskovačkih prodavaca i proizvođača peleta koji je želeo da ostane anoniman.

Kao najveće krivce za celokupnu situaciju navodi šumare i strugare „jer su videli da mogu da manipulišu sa cenom sirovine (drveta i trine)“.

Komercijalista jedne trgovinske radnje iz Leskovca Mladen Živković izjavio je za Jugmediu da je nestašica svuda, da trenutno na lageru nemaju peleta ali da se trude i nadaju da će uskoro stići.„Mi ga prodajemo po 35, 36 dinara po kilogramu, trudimo se da ostanemo na toj ceni“, istakao je Živković.

Na pitanje da li je istina da su jednom Leskovčaninu skoro vratili novac koji je uplatio još u martu i tada naručio pet tona peleta, Živković je objasnio da se to zaista jeste dogodilo, ali ne zato što nije bilo peleta, već taj kupac nije želeo tu vrstu.

„Mi smo mu ponudili drugu, ali on je odbio i tu nije bilo nikakvih problema. Čoveku je uredno vraćen novac“, dodaje Živković.

I dok prodavci muče muku sa nestašicom i zabranom uvoza, pojedini kupci se žale da zbog visoke cene otkazuju porudžbine i razmišljaju da se ove zime greju na plin.

„Ne isplati se, ja grejem 60 kvadrata, utrošim tri tone peleta. Pretprošle godine sam plaćao oko 160 do 170 evra tonu, prošle 300 evra. Nemam nameru da sada platim hiljadu evra, bolje da se grejem na struju ili na plin“, rekao nam je jedan Leskovčanin, koji u kući živi sa suprugom i troje dece.Leskovčani nam se žale da su prodavci krenuli i da upisuju sve one koji su zainteresovani da kupe pelet po ceni od 46 dinara po kilogramu, te da će im javiti kad i ako stigne, navodi Jugmedia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari