U Nišu bez posla 20.000 ljudi, za 22 odsto manje nego prošle godine 1Foto: Pixabay / Pexels

Broj nezaposlenih u Nišu iznosi oko 20.000 ljudi, što je za 22 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, pokazali su najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

To su podaci objavljeni u Gradskoj kući u Nišu, prilikom dodele podsticajnih sredstava za samozapošljavanje.

Subvencije za samozapošljavanje dobilo je 49 stanovnika Niša, a odluke su im je uručila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, u prisustvu direktora NSZ Zorana Martinovića i gradonačelnica Niša Dragane Sotirovski.

Kisić je rekla da je za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja na području Niša država ove godine izdvojila 14,5 miliona dinara, a grad 21 milion.

„Često lokalne samouprave nisu u stanju da isprate sredstva koja izdvaja Nacionalna služba za zapošljavanje, a grad Niš je izdvojio i veću sumu“, rekla je Kisić.

Prema rečima Martinovića, zajedničkim subvencijama grada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje u program samozapošljavanja uključeno je do sada ukupno skoro 190 ljudi.

Martinović je rekao da će do kraja godine NSZ uspeti da u Srbiji uključi u program samozapošljavanja 4.000 lica, a do sada je primljeno između 7.000 i 8.000 zahteva.

Sotirovski je podsetila da je 2014. godine u Nišu bez posla bilo 38.000 ljudi, a sada ih je 20.000.

Najavila je da će i narednih godina grad izdvajati značajna sredstva za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari