U pokrajinskoj kasi 88 milijardi dinara 1foto: R. Balać

Pokrajinska vlada usvojila je danas Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2022. godinu kojom se iznos budžeta utvrđuje u visini od 88,4 milijarde dinara., saopšteno je posle sednice vojvođanske vlade.

Predloženi budžet veći je za 13,2 milijarde dinara, odnosno za 17,6 odsto, u odnosu na budžet u 2021. godini.

Fiskalni deficit projektovan je u iznosu od 7,3 milijarde dinara, ili 9,1 odsto ukupnih prihoda.

Kapitalni deo budžeta iznosi 23,6 milijardi dinara, odnosno 26,7 odsto ukupnog budžeta.

Taj novac trošiće se za unapređenje energetske efikasnosti objekata javne namene, uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu.

Biće ulagano u rekonstrukciju postrojenja za proizvodnju pijaće vode u Beočinu i Odžacima, te za izgradnju postrojenja u opštini Temerin. Planirana je izgradnja fiskulturne sale za potrebe Gimnazije „Laza Kostić“ u Novom Sadu, kao i izgradnja sportske hale u Novom Kneževcu.

Predviđen je novac za izgradnju Instituta „Kamenica 3“ sa PET centrom, u zdravstvenu infrastrukturu i automatizaciju sistema odbrane od grada za radarske centre „Samoš“ i „Bajša“.

U novoj budžetskoj godini planirana su i sredstva za infrastrukturno opremanje sedam industrijskih zona u Vojvodini, kao i za integrisano upravljanje otpadom, otpadnim vodama, hemikalijama i biocidnim proizvodima.

Sredstva su obezbeđena i za nastavak mera pronatalitetne populacione politike, za učešće u finansiranju izgradnje zgrade za socijalno stanovanje u opštini Bač, te za regresiranje prevoza učenika i studenata.

U novom budžetu obezbeđena su sredstva za novoosnovani Kreativni centar „Hertelendi–Bajić” u Bočaru, kao i za otvaranje Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Beloj Crkvi.

Nastaviće se i sufinansiranje projekata podržanih od strane Evropske unije i to u dvostruko većem obimu nego 2021. godine.

Za otplatu duga planira se 1,2 milijarde dinara, što je oko 650 miliona dinara manje zahvaljujući prevremenoj otplati duga koja je realizovana ove godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.