U Šapcu suficit oko 300 miliona 1Foto: Wikipedia

Odbornici Skupštine grada Šapca usvojili su sve predložene stavke u 25 tačaka dnevnog reda.

Među najvažnijima je razmatranje i usvajanje predloga odluke o završnom računu budžeta grada Šapca za 2017. godinu, prema kome ukupni prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iznose 3,7 milijardi, dok je ostvareni suficit blizu 300 miliona dinara. Usvojeni su i predlog odluke o realizaciji projekta „Koncesija obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Šapca“, kao i predlog energetske politike grada, što je gradonačelnik Nebojša Zelenović izdvojio kao važne tačke.

– Kao Grad koji razvija dobre komšijske odnose sa drugim, doneli smo odluku da primimo otpad iz opština Bogatić i Šid na Regionalnu deponiju „Srem-Mačva“ u Sremskoj Mitrovici i to po najnižim cenama trenutno u Srbiji. Nastavljamo politiku da građani imaju najbolju uslugu po najnižoj ceni i ne stoje optužbe opozicije da Grad ne mari za svoje sugrađane, naveo je Zelenović. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić rekao je da je završni račun „friziran“, te da ne predstavlja realnu sliku budžeta Grada.

– Svi smo bili svedoci da je gradonačelnik u procesu koji je protiv njega vođen u Osnovnom sudu u Šapcu za završni račun za 2015. godinu optuživao niže činovnike, odnosno radnike Gradske uprave. Mislimo da je ovo takođe friziran račun, da suficit grada nije skoro 300 miliona. Pronašli smo samo u dve tačke da je Grad zadužen za 550 miliona, da kazne od 100 miliona povodom raznih stvari koje su rađene u Predškolskoj ustanovi nisu naplaćene u prošloj godini. Kad sve to saberete, samo u te dve tačke, deficit Grada je skoro 350 miliona. Mislimo da je ovo ponovo friziranje računa, jer je na toj sednici u 2017. godini Grad zadužen za jednu milijardu i onda mi imamo suficit od 300 miliona na kraju. To su nerealne cifre i zbog svega toga neko treba da odgovara, rekao je dr Pajić.

Zelenović je istakao da su to neosnovane optužbe na račun ljudi koji vode grad, dodajući da je delovanje opozicije na niskim granama, te da to urušava temelje ovog društva.

– Ne može biti politika opozicije da kaže da neko treba da bude uhapšen ili odgovoran za nešto što nije počinio, već da kažu šta će da urade, kako sagledavaju stvarnost u gradu. Branimo se argumentima i činjenicom da Grad ne duguje nikom ništa, da redovno izmiruje svoje obaveze, nije bankrotirao, ima 644 miliona danas na računu i uveli smo valutu plaćanja od nula dana. Kada poslujete sa Gradom, izvršite uslugu, ona vam bude uplaćena istog trenutka, naveo je Zelenović i podsetio da je Grad uspeo da sačuva svoju imovinu, te da u prilog tome govori Odluka da se u posed Grada vrati prostor Ranković apoteke, prve narodne apoteke, te da će u njemu biti ustanovljen Muzej apotekarstva.

On je podsetio i da sve privatne apoteke koje nesmetano posluju na teritoriji Grada omogućavaju da građani mogu da dobiju lekove na najbrži mogući način, te da su nekadašnji radnici Apotekarske ustanove sada zaposleni u privatnim apotekama, s ciljem da građani imaju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

 

Primeri dobre prakse

Novi planski dokumenti, kako je naglasio Zelenović, omogućiće privrednicima u našem gradu da dobiju nove prostore za svoje poslovanje, a dobra praksa je da oni sami plaćaju planske dokumente, čime je taj segment unapređen. Zelenović je pozvao sve odbornike da ne stiču jeftine političke poene na nečemu što je budućnost – borbi za čistiji grad, te da u tome svi treba zajedno da učestvuju, a da nesavesni pojedinci koji na nepropisan način odlažu smeće moraju biti strogo kažnjeni, za šta će na narednoj sednici lokalnog parlamenta biti predložene konkretne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari