U segmentu digitalnog kvaliteta života Srbija na 46. mestu u svetu 1Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Prema rezultatima istraživanja digitalnog kvaliteta života (DKL) za 2021. godinu Srbija zauzima 46. mesto u svetu, i na tom planu prestigla je Bugarsku i Moldaviju.

Ove godine studija pokriva 90 odsto svetske populacije i indeksira 110 zemalja, kao kriterijum uzimajući pet osnovnih stubova digitalnog života a to su pristupačnost i kvalitet interneta, e-infrastruktura, e-bezbednost i e-uprava.

U poređenju sa prošlom godinom, Srbija se popela za tri mesta na DKL rang listi. Iako se njen indeks elektronske sigurnosti poboljšao za 73 odsto, i dalje zaostaje po pristupačnosti i kvalitetu interneta. DKL u Srbiji je za oko 10 odsto bolji od globalnog proseka.

Srbija se ističe u oblasti e-bezbednosti. Tu je za oko 30 odsto bolja od globalnog preseka i zauzima 17. mesto u svetu, i u tom segmentu nadmašuje susedne Rumuniju i Bugarsku.

Sa druge strane, Srbija zaostaje u pristupačnosti interneta. Taj segment je za oko 40 odsto lošiji od globalnog prostora i Srbija se nalazi na 56 mestu u svetu. Međutim, pristupačnost internetu, kada je reč o Srbiji, porasla je u odnosu na prošlu godinu.

Kvalitet interneta u Srbiji se takođe pogoršava, pa se njegov indeks smanjio za 34 odsto a zemlja se nalazi na 64. mestu na rang listi.

Srpska e-infrastruktura i e-uprava slične su globalnom proseku i zemlja na tom planu zauzima 59. odnosno 43. mesto na rang listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari