U Srbija kargo prekobrojni ne žele da idu, mogući protesti

Do kraja godine još 1.100 zaposlenih u Železnicama Srbije ostaje bez posla

Ostavite komentar


    1. čini mi se da je ministarka Mihajlović rekla da je Železnica Srbje firma koja broji preko 19000 zaposlenih. Da vuku vozove, previše ih je. Nisam za privatizaciju Železnice Srbije, Puteva Srbije, EPSa, EMSa i Pošte, radskih toplana, ali reforma mora da se odradi i da se naprave firme koje će pozitivno poslovati sa optimalnim brojem radnika. Drugo je pitanje da li Mihalovićkini saradnici optimizaciju sprovode profesionalno i oslobađaju se nepotrebne administracije, vozača, higijeničara, kafe kuvarica ili je to neka nakaradna optimaizicaju u kojoj stradaju preko potrebni železničari, a ostavljaju se nepotrebni drugovi članovi administrativci. Ne postoji ni jedno preduzeće kome su na atnom spisku potrebni higijeničari. Te poslove treba na tenderu davati privatnim firmama, ne samo u javnim preduzećima, nego i u javnom sektoru. Pođimo od bolnica, sve su štrokave dok higijeničari gube vreme na plaćanje računa medicinskom osoblju ili dok im završavaju neke druge poslove. Kada bi se taj segment zaposlenih skinuo sa državnog kazana, kladim se, svuda bi smo imali urednije bolnice, železničke stanice, toalete…

      1. nejasno je samo koje godine si čuo tu izjavu miss pigi, u prethodne dve godine železnicu je, uz najnepovoljniji socijalni program, napustlo skoro osam hiljada ljudi iz sva tri preduzeća ALI ajmanje iz karga jer je podelom železnice jedino kargo postao profitabilan… činjenica je da u kargu ima najviše nepotrebnog kadra koji u pojedinim mestima srbije primaju platu NI ZA ŠTA i da je preko potrebno najuriti taj ološ bilo i pre tri godine kada je počeo današnji socijalni program, ali oni nisu hteli dobrovoljno da napuštaju železnicu uz socijalni program JER SU PLATU PRIMALI A NIŠTA NISU RADILI dok su železnicu napuštali radnici infrastrukture koji su u najvećem broju slučajeva veoma krvavo zarađivali koricu hleba…

  1. Pazite postovane bivse kolege da ne prodjete kao mi iz nekadasnje „cerke firme“ ZS „ZELTURIST-a“. Nama ovo preduzece je ostalo duzno 17 neisplacenih plata i doprinosa za period od novembra 2013. godine zakljucno sa martom mesecom 2015. godine. Radnici koji su tuzili „ZELTURIST“ DOO Beograd imaju i sudske Izvrsne presude, koje jos uvek ne mogu da naplate iako je osnivac „ZELTURIST-a“ upravo Vlada Srbije. Uz jadne i bedne otpremnine od po 200 evra po godini staza radnici su najureni a ugostiteljski objekti i hoteli su ostali pusti i ocerupani uz imovinu koja je mogla biti prodata ( sitan i krupan inventar ) kako bi se makar jedan broj radnika „namirio“, ali ne sve je ostavljeno lopovima koji su bukvalno ocerupali i unistili imovinu koja je decenijama sticana i cuvana. Cist primer osionog i bahatog ponasanja „drzave“ prema svojoj imovini jeste izmedju ostalog i hotel „ZELEZNICAR“ u Vrnjackoj Banji, koji se nalazi u ekstra zoni vrnjackog parka nedaleko od izvora“Topla voda“. Treba i reci da su nastali dugovi u neisplacenim platama i doprinosima, upravo pri dolasku naprednjaka na vlast, u „ZELTURIST-u“ su upravo bili a i sada je jedan od njih, „kadrovi“ SNS-a Kolaric pa Lugonjic koji je jos uvek „direktor“ samo ne znam cega, praznih zidova i razvaljenim preduzecem ciji je osnivac Vlada Srbije, on i nekolicina oko njega i dalje prima redovno platu, SRAM TE BILO SRBIJO, sa ovakvom olosi na vlasti.

  2. Posle 33 god. radnog staza ostajem bez posla jer mi se nudi nesto sto unapred znaju da je nemoguce prihvatiti, tj. rasporedjuju me u st. Radinac koja je udaljena od mog mesta stanovanja 99km. A prevoz nemam!!!!! Kome da se obratim za pomoc??? Hvala!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.