U toku konkursi za sprovođenja mera energetske sanacije, u Majdanpeku za privredne subjekte, u Negotinu za domaćinstva 1Foto: J. B. K./Danas

Opštine Majdanpek i Negotin sprovode mere energetske sanacije porodičnih kuća i stanova s ciljem unapređenja energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima. Produženi javni poziv opštine Majdanpek za privredne subjekte ističe u petak, 29. jula, a Negotinci za bespovratna sredstva, po otvorenom pozivu, mogu da se prijave do 25. avgusta.

Privrednim subjektima zainteresovanim za učešće u realizaciji predviđenih mera energetske efikasnosti u opštini Majdanpek u 2022. godini, rok za prijavu ističe 29. jula.

Prvobitni rok je produžen za 15 dana jer su se prvom pozivu odazvale samo tri firme, s namerom da se prijavi više izvođača i građanima zainteresovanim za energetsku sanaciju omogući veći izbor.

Javni poziv se odnosi na privredne subjekte koji se zamenom stolarije, izradom fasada, termoizolacionim radovima, ugradnjom kotlova za grejanje i solarnih panela koji se koriste za potrošnu toplu vodu.

Po završetku poziva i odabira firmi koje ispunjavaju kriterijume ono što sledi je javni poziv za domaćinstva.

Za sprovođenje mera energetske sanacije u opštini Majdanpek ove godine opredeljeno je ukupno 24 miliona dinara, polovinu obezbeđeje lokalna samouprava, a polovinu Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mere energetske sanacije u opštini Negotin ove godine sprovodiće devet firmi iz opština Kladovo, Negotin, Vlasotince i Jagodina, izabranih na sprovedenom konkursu.

Ovi privredni subjekti mogu da budu angažovani za mere koje se odnose na zamenu spoljne stolarije i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, termičku izolaciju, nabavku i ugradnju kotlova na pelet, briket, sečku i unutrašnjih instalacija, nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Merama energetske sanacije predviđena je i nabavka i ugradnja solarnih kolektora.

Domaćinstva u opštini Negotin koja su zainteresovana za energetsku sanaciju svojih kuća i stanova za bespovratna sredstva mogu da se prijave do 25. avgusta, kada ističe konkurs za dodelu bespovratnih sredstava.

Zainteresovani uz propisanu dokumentaciju i prijavu, treba da prilože predmer i predračun koji će im izdati jedna od devet izabranih firmi u zavisnosti za koju su se meru opredelili.

Opština Negotin i Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti za ove namene opredelila je ukupno 15 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari