U Vojvodini subvencije od 78,3 miliona dinara za sufinansiranje projekata podržanih iz fondova EU 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je danas ugovore o dodeli subvencija u ukupnom iznosu od 78,3 miliona dinara za učešće u sufinansiranju projekata podržanih iz fondova Evropske unije u 2022. godini.

Sredstva su opredeljena za 60 projekata, koji će biti realizovani na teritoriji opština Opovo, Novi Kneževac, Ruma, Senta, Kanjiža i Irig i gradova Zrenjanin, Kikinda, Sombor, Sremska Mitrovica, Pančevo, Subotica i Novi Sad.

Jovanović je rekla da je i ovoga puta, najviše sredstava, odnosno 34,2 miliona dinara, dodeljeno lokalnim samoupravama za realizaciju 13 projekata.

„Novac su dobile manje opštine Opovo i Irig, kojima je teško da u svojim budžetima ostvare sredstva potrebna za realizaciju projekata“, kazala je pokrajinska sekretarka i dodala da su te opštine na konkursu dobile veći iznos, jer spadaju u kategoriju onih sa nižom stopom razvijenosti.

Navela je da su sredstva dobile i institucije u oblasti obrazovanja i nauke, gde prednjači Univerzitet u Novom Sadu sa fakultetima, regionalne razvojne agencije, nevladine organizacije, zdravstvene institucije i privatna i javna preduzeća.

„Reč je o projektima koji doprinose unapredjenju nauke, zdravstva, sporta, turističkog potencijala, a podržani su i projekti upravljanja otpadom, javnog prevoza putnika i tereta u prekograničnim područjima, kao i prevencije ekoloških nesreća“, rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, do kraja godine će biti raspisan još jedan poziv za dodatnih sto miliona dinara podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.