U Zrenjaninu Termoelektrana-toplana proizvodi struju koristeći gas 1Foto: M. P. / Danas

Grejna sezona u Zrenjaninu protiče bez većih problema, za sada nije bilo havarija na vrelovodnom distributivnom sistemu, potvrđeno je Danasu u JP Gradska toplana, a slično je i sa snabdevanjem gasom preko JP Srbijagas i strujom preko ED Zrenjanin.

Novina je da ove zime ponovo Termoelektrana-toplana u Zrenjaninu proizvodi struju koristeći prirodni gas, a tokom novembra i decembra dnevna količina proizvodnje kretala se od 60 do 70 megavat časova.

Tragom informacije da nusproizvodi ovog tehnološkog procesa, vrela voda i para, završavaju neiskorišteni obratili smo se Gradskoj toplani za odgovor zašto je to tako i da li je moguće da Gradska toplana preuzima paru, donosno toplotnu energiju od zrenjaninske TE-TO.

„Tehnički nije moguće da preuzimamo paru ali je tehnički moguće da JKP Gradska toplana preuzima toplotnu energiju, pri čemu bi se jednim neznatnim delom uticalo na smanjenje potrošnje prirodnog gasa, ali bi negativno uticalo na količinu proizvedene električne energije“, odgovoreno je iz Gradske toplane.

Kako su objasnili u odgovoru Danasu, preuzimanje toplotne energije od strane „TE-TO“ bi trebali vršiti u slučaju „krajnje nužde“, ukoliko dođe do nestašice prirodnog gasa i nemogućnosti njegove isporuke od strane distributera JP „Srbijagas“ Novi Sad.

Dodali su i da je ranije bilo preuzimanja toplotne energije između ova dva preduzeća, sve do 2010. godine JKP „Gradska toplana“ preuzimala je toplotnu energiju od „TE-TO“ Zrenjanin.

Kako su objasnili, u ovom momentu sve toplotne podstanice na distributivnom sistemu JKP Gradska toplana Zrenjanin su automatizovane i njihov rad je spregnut i u direktnoj vezi sa pogonom za proizvodnju toplotne energije.

„Uvođenjem drugog izvora toplotne energije, u ovom slučaju „TE-TO“ Zrenjanin, dovelo bi do disbalansa u radu sistema distribucije toplotne energije i rada toplotnih podstanica, jer je u pogonu „TE-TO“ Zrenjanin oprema koja se koristi za proizvodnju i distribuciju toplotne energije zastarela, a samim tim postojala bi mogućnost da, pored nepouzdane isporuke toplotne energije, dođe i do izmene režima rada toplotnih podstanica“, precizirali su za naš list.

I dok je za inženjere toplotna energija tehničko pitanje, za stranačke aktere to je pre svega političko pitanje, dalo bi se zaključiti iz reagovanja koje je stiglo nešto ranije iz povereništva gradskog odbora stranke Zajedno, koja je  postavila pitanje zašto se višak toplotne energije ne iskoristi za distrubitivnu mrežu potrošača i time ostvare energetske uštede.

„Kako elektrana radi punim kapacitetom, stručnjaci elektrane tvrde da ista može zagrevati ceo Zrenjanin. Pošto je industrijska zona u blizini elektrane devastirana a ista je ranije koristila paru iz elektrane za svoje proizvodne procese, trenutno se para izbacuje u atmosferu a neiskorišćena vrela voda izbacuje se u obližnji Begej“, navode u stranci Zajedno.

Oni smatraju da bi se viškom toplotne energije mogli dogrevati vrtići, škole, ustanove i veći potrošači kao i domaćinstva.

„Ogromna i neprocenjiva šteta je da za vreme rada elektrane i proizvodnje struje ne koristi se vrela voda za zagrevanje stanova i ustanova u gradu. U isto vreme radi i Toplana koja greje grad i tako se bespotrebno troše ogromna sredstva i odlaze u nepovrat. A sve u vreme štednje i nedostatka energenata. Korišćenje ove tople vode koja se ispušta u Begej je političko pitanje i zato se i javno pitamo čija je odgovornost i obaveza da u ovom kriznom vremenu omogući građanima grejanje“, navodi se u reagovanju ove opozicione stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari