Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice poslalo dopis Ministarstvu poljoprivrede: Šta oni traže? 1Ilustracija Foto: A. Latas/Danas

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice poslalo je danas dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u kom traže ubrzanje procesa verfikacija novih parcela u eAgrar, obrazloženje zašto stižu nova zaduženja za odvodnjavanje i zašto se sredstva za refakciju za gorivo ne isplaćuju u predviđenom roku, potvrđeno je FoNetu.

Poljoprivrednici su dopis poslali nakon internog sastanka, tražeći da verfikacija novih parcela najduže traje sedam dana.

Kada je reč o odvodnjavanju, iz Udruženja trvde da, iako je obećano da će biti izmenjen Zakon o naknadi za odvodnjavanje, na osnovu potpisanog sporazuma iz maja 2023. godine, poljoprivrednicima i dalje stižu računi za prvi kvartal 2024. godine.

„Na sastanku je usaglašeno da uputimo zahtev da se ukine limit za kupovinu subvencionisanog goriva na NIS pumpama, koji je sada 400 litara dnevno, jer je dogovor bio da to bude ukinuto od 1. januara 2024. godine“, navodi se u dopisu.

Poljoprivrednike zanima kada će uredba biti primenjena.

„Postoje brojni slučajevi, i to smo kao informaciju dobili i od drugih udruženja poljoprivrednika u zemlji, da ima neisplaćenih subvencija za prošlu godinu po više osnova. Da li će i kada to biti rešeno?“, upitali su poljoprivrednici.

Oni su Ministarstvu dali rok od tri dana da im odgovori na njihova pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari