Udruženje poljoprivrednika SPAS traži hitan sastanak sa Brnabić i Vučićem 1foto FoNet Milica Vučković

Udruženje poljoprivrednika Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) zatražilo je danas hitan razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem o problemima stočara, ratara, voćara i povrtara, južno od Save i Dunava.

„Gde smo mi poljoprivrednici, stočari, ratari, voćari, povrtari, koji živimo i radimo južno od Save i Dunava? Mi stočari smo najugroženiji, pogotovo odgajivači svinja. Stočni fond je ove jesenji manji nego pre 100 godina“, navedeno je u saopštenju SPAS.

Dodaje se da je zbog afričke svinjske kuge pobijeno 135.000 svinja, a drastično je smanjen i broj goveda, koza i autohtonih rasa.

Subvencije po hektaru, kako je navedeno, treba vezati za broj grla stoke.

SPAS je od Brnabić i Vučića zatražio da i poljoprivrednici, južno od Save i Dunava budu uključeni u pregovore sa poljoprivrednicima iz Vojvodine koji već pet dana blokiraju saobraćajnice sa zahtevom da im se obezbedi dizel gorivo bez dodate akcize i poreza na dodatu vrednost, da se povećaju subvencije po hektaru sa sadašnjih 18.000 dinara na 35.000, da se uredi robna berza i omoguće povoljni krediti za refinansiranje dugova u koje su zapali zbog izuzetno niskih cena žitarica i uljarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari