Peti dan protesta poljoprivrednika: Čeka se odgovor Vlade Srbije i resornog ministarstva 1Foto: A. Latas/Danas

Protest poljoprivrednika održan je danas, peti dan zaredom, kada su nastavljene blokade saobraćajnica i rafinerije u Novom Sadu.

Poljoprivrednici ističu da zahtevi ostaju nepromenjeni, i da se blokade nastavljaju do daljnjeg. Na pozive Ministarstva i dalje ne odgovaraju, jer, kako kažu, nema o čemu da se razgovara dok se ne ispuni ono što je potpisano još u maju.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

Naime, oni traže da se uredi robna berza, uvedu javna skladišta, robni zapis i da dizel bude bez akcize. Osim toga, i da subvencije po hektaru ne budu 18.000 nego 35.000 dinara, i da kamata na kredite u narednoj godini bude jedan odsto.

15.55 Udruženje poljoprivrednika Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) zatražilo je danas hitan razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem o problemima stočara, ratara, voćara i povrtara, južno od Save i Dunava.

„Gde smo mi poljoprivrednici, stočari, ratari, voćari, povrtari, koji živimo i radimo južno od Save i Dunava? Mi stočari smo najugroženiji, pogotovo odgajivači svinja. Stočni fond je ove jesenji manji nego pre 100 godina“, navedeno je u saopštenju SPAS.

15.09 Predsednik inicijative za opstanak poljoprivrednika Goran Filipović rekao je danas na prilazu auto-putu Beograd-Subotica, kod Kaćke petlje, da se poljoprivrednici nakon 15 časova vraćaju kod rafinerije i da do sutra više neće izlaziti na ulice.

Poljoprivrednici će se, kako je naveo, večeras dogovarati o sledećim koracima za sutrašnji dan.

– Mi se nadamo da ćemo dobiti neki odgovor od Vlade i resornog ministarstva. Sem onog mejla što su poslali još u sredu u kome je pisalo šta su sve ispunili i na koji smo im mi odgovorili, ništa nam više nisu slali. Mi smo im još tada rekli da nam je rešavanje berze i dizela prioriteti. Sada čekamo njihov predlog kako to oni planiraju da urade. Nakon toga, možemo pregovarati o 2024. godini – izjavio je Filipović.

15.00 Protest u Novom Sadu je za danas gotov. Traktori se vraćaju kod rafinerije. Ulazi i izlazi za auto-put su odblokirani, javlja reporter Danasa.

14.30 Subotički poljoprivrednici blokirali su sa više od 20 traktora dva prilaza prema Subotici, kružni tok na Žedničkom putu, kao i prethodnih dana, a od danas i Čantavirski put.

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio je za agenciju Beta da će u toku dana biti povremenih blokada saobraćaja na ova dva puta u trajanju od sat vremena i da će se pola sata propuštati vozila.

13.08 Poljoprivrednici su blokirali i put Zrenjanin – Beograd kod Čente, a blokiran je i put u Srpskoj Crnji u blizini graničnog prelaza ka Rumuniji.

12.58 Većina kamiona i auta nastavlja put ka Kaću, Budisavi i Šajkašu, gde mogu da se uključe na auto-put nešto dalje nego što su planirali. Tako da blokade saobraćaja nema, ali se stvara gužva.

12.49 Reporter Danasa javlja sa lica mesta da se dogodio manji sudar u Novom Sadu, kod izlaza sa auto-puta za Beograd.

Peti dan protesta poljoprivrednika: Čeka se odgovor Vlade Srbije i resornog ministarstva 2
Foto: A. Latas/Danas

12.42 U toku je i blokada Apatinskog puta u Somboru. N1 javlja i da poljoprivrednici u blokadi drže put kod Bavaništa.

Oni su najavili da će blokade trajati po sat i 10 minuta, a potom će puštati saobrćaaj na 10 minuta, da bi ga zatim ponovo zatvorili. Ovakav vid blokade trajaće do 17 časova. Iako je hladno i pada kiša, oni su najavili da će ostati dok se zahtevi ne ispune.

12.1o Novinar Danasa javlja da su poljoprivrednici stigli na Kaćku petlju. I ulazi na auto-put su blokirani. Saobraćajna policija regulise promet, a blokada bi trebalo da traje tri sata.

U toku blokada saobraćaja, svi izlazi na auto-put neprohodni, a na ovom mestu nalazi se oko 30 traktora.

11.57 Kako poljoprivrednici javljau, saobraćaj u Subotici blokiran je na dva mesta. Sa više od 20 traktora blokirana su dva prilaza prema Subotici, kružni tok na Žedničkom putu, kao i prethodnih dana, a od danas i Čantavirski put.

10.55 Goran Filipović, predsednik Inicijative za oporavak poljoprivrednika, rekao je za TV Nova da naredne korake dogovaraju na kraju svakog dana i najavljuje radilaizaciju protesta ukoliko se ne budu ispunjavali zahtevi.

On kaže da su paori i dalje ispred Rafinerije u Novom Sadu, ali da ne mogu da priđu Rafineriji u Pančevu, gde su sve cisterne preusmerene, piše N1.

„Odavde su otišle cisterne, to se sad sve preusmerilo za Pančevo. Već dva puta su krenuli, budu preprečeni putevi kamionima s kamenjem i policijom. Teško je doći do Rafinerije u Pančevu“, rekao je Filipović.

09.29 Blokade u Bavaništu, Staroj Pazovi, Čelarevu, Somboru i Čenti, ali i drugim mestima, počele u oko 9 časova.

09.27 Poljoprivrednici koji protestuju danas će na tri sata blokirati prilaz auto-putu u Novom Sadu. Blokada kod Kaćke petlje trajaće od 11 do 14 časova, javlja portal 021.

Kako 021 navodi, postoji mogućnost da poljoprivrednici ponovo pokušaju blokadu Rafinerije u Pančevu.
Peti dan protesta poljoprivrednika: Čeka se odgovor Vlade Srbije i resornog ministarstva 3
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

09.19  Lokacije protesta:  Aradac, Subotica, Sombor, Kikinda, Zrenjanin, Novi Sad, Stara Pazova, Požarevac, Čenta, Gložan, Rača, Kragujevačka, Čelarevo, Dolovo, Bavanište, Kuzmin, Tovariševo, Bač, Brestovac, Bački Petrovac, Pivnice, Srpska Crnja, Banatsko, Novo Selo, Bašaid, Vršac.

Vučić o protestu poljoprivrednika: Odvratno mi je da gledam da svi misle da vas ucene i da vam traže šta hoće pred svake izbore

08.49 Blokada puta u Bavaništu počela je pre devet časova. Očekuje se da traktori budu na ulici veći deo dana.

Ko predvodi i podržava protest?

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva.

Takođe, poljoprivrednici iz Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Oni traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari