Udruženje „Prosperitet“ iz Novog Sada odavno preraslo lokalnu inicijativu 1Foto: R. Balać

Udruženje građana za zaštitu potrošača „Prosperitet“ nastalo je iz Asocijacije potrošača prirodnog gasa koje je formirano u Novom Sadu početkom 90- tih, a kasnije se proširilo i na druge gradove Vojvodine.

Najpre je, kao što i naziv kaže, štitio potrošače gasa, a početkom ovog veka širi zaštitu i na potrošače električne energije, odnosno na sve potrošače, kaže za Danas osnivač i predsednik „Prosperiteta“ inženjer Radomir Ćirilović.

To je pravi primer kako jedna lokalna inicijativa uz dobar rad i organizaciju može da dobije širi značaj, ali i da uspešno deluje kako u lokalu, tako i celoj pokrajini.

Među najvažnije dosadašnje uspehe udruženja on ubraja to što su uspeli da 2005. zaustave privatizaciju Društvenog preduzeća „Novi Sad Gas“ koje pokriva preko 60.000 potrošača u šest opština: Novi Sad, Sremski Karlovci, Beočin, Bačka Palanka, Bački Petrovac i Mali Iđoš.

Pre tri decenije gasni priključak koštao je dve-tri hiljade maraka, a potom hiljadu evra. U „Prosperitetu“ smatraju da preduzeće najpre treba da se transformiše u akcionarsko ili deoničko društvo u kojem će akcije imati svi koji su plaćali gasne priključke i razvijali gasnu mrežu.

– Uputili smo tadašnjoj Skupštini grada materijal sa obrazloženjem zašto se to DP ne može privatizovati dok se ne izvrši identifikacija obima i strukture kapitala. Tada je odlučeno da se zaustavi privatizacija iako je Agencija za privatizaciju raspisala prospekt  za privatizaciju preduzeća – ističe Ćirilović.

Udruženje „Prosperitet“ iz Novog Sada odavno preraslo lokalnu inicijativu 2
Ilustracija Foto: EPA-EFE/Jens Buettner

Pre tri godine Ćirilović, kao predsednik organizacije iz civilnog sektora, podneo je uvodno izlaganje na sednici novosadske Skupštine koja je ponovo raspravljala o statusu DP „Novi Sad Gas“. Tada je zatraženo od Vlade Srbije da poveri upravljanje tim preduzećem lokalnoj samoupravi uz učešće predstavnika  potrošača. Vlada na to još nije odgovorila.

Na inicijativu „Prosperiteta“ iz budžeta grada Novog Sada subvencionisana su sa po 10.000 dinara domaćinstva koja koriste prirodni gas za zagrevanje domova. Jer, grad svake godine praktično preko cene subvencioniše potrošače koji se greju preko sistema centralnog grejanja, pa su u „Prosperitetu“ predložili da subvenciju uživaju i drugi. Uspeli su da ubede gradsku vlast i da Novosađanima otpišu kamate za dugovanja na ime objedinjene naplate, kao i po računu za legalizaciju kuća i drugih objekata, ukoliko dug plate u određenom roku.

Ćirilović kaže da je za protekle tri decenije „doktorirao“ na gasu i tačno zna na koji način distributeri potkradaju potrošače i dolaze do enormnih računa od više stotina hiljada dinara, iako to ne pokriva stvarni utrošak energenta.

Udruženje „Prosperitet“ iz Novog Sada odavno preraslo lokalnu inicijativu 3
Foto: Pixabay/Ri

U „Prosperitetu“ navode da pored zastupanja potrošača u sudskim sporovima, nastoje da sporove reše i mirnim putem i dogovorom – medijacijom, čime se smanjuju troškovi, a sporovi rešavaju brže i efikasnije.

Posebna je priča prinudna naplata preko javnih izvršitelja – udruženje ukazuje na enormne iznose koje izvršitelji nakarikaju za svaki svoj potez, pa tako ukupna suma nadmašuje iznos duga i po više stotina ili hiljada puta! I sve je to omogućeno zakonom.

Udruženje „Prosperitet“ registrovano je u APR-u i evidentirano u Ministarstvu trgovine. To znači, kaže Ćirilović, da udruženje može da zastupa potrošače pred državnim organima i trgovcima. Da bi u tome bilo uspešno formirana su radna tela – komisije i odbori koji okupljaju stručnjake za energetiku, privredu, zdravstvo i druge oblasti, zapošljava pravnika i sarađuje sa timom advokata koji zastupaju potrošače u sporovima.

Međutim, podrška ovom udruženju za projekte preko Ministarstva trgovine iz godine u godinu sve je manja, a iz gradskog budžeta nisu dobili ni dinara iako je Gradska uprava za privredu samo festivalu Egzit dodelila 17 miliona od ukupno 40 miliona dinara, a Gradska uprava za zaštitu životne sredine podelila je 30 miliona dinara. Sa podrškom iz budžeta u koji uplaćuju svi građani, „Prosperitet“ bi još više i bolje štitio prava potrošača u Novom Sadu i Vojvodini.

Kako se obračunava akciza za struju

Ćirilović kaže da je malo zemalja uvelo akcize na električnu energiju. U Nemačkoj akciza ide na jedinicu mere u simboličnom iznosu, a kod nas se plaća 7,5 odsto, ali na iznos kompletnog računa.

– Akciza treba da se računa na jedinicu mere – kilovatčas. A kako se na računu kod nas obračunava? Tako što se obračuna na ukupan račun, a njega čini fiksni trošak – angažovana snaga, trošak operatera, pa onda obračun el. energije, pa PDV, trošak za obnovljive izvore el. energije – na sve to ide akciza od 7,5 odsto. To je čista prevara i pljačka – tvrdi  Ćirilović.

Ista cena za više ili manje kaloričan gas

U „Prosperitetu“ objašnjavaju kako se potkradaju potrošači gasa – po istoj ceni naplaćuje se više i manje kaloričan energent. Isporučuje se mešavina domaćeg, manje kaloričnog, i uvoznog visoko kaloričnog gasa. A sve to se odražava na potrošnju i krajnji račun.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari