Udruženje radnika na internetu: Nezadovoljni smo poreskom politikom 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

Nezadovoljstvo radnika na internetu (frilenseri) poreskom politikom Ministarstva finansija Srbije pomovo je poraslo ;ovih dana pošto su počela da stižu rešenja za plaćanje poreskih obaveza iz 2018. godine i zbog odbijanja tog ministarstva da nastavi razgovor oko rešavanja daljeg statusa frilensera, rekla je danas konsultantkinja Udruženja radnika na internetu Suzana Hrabrić.

Ona je rekla da je u januaru ove godine predat zahtev za još jedan razgovor s predstavnicima Ministarstva finansija oko poreskih zaduženja jer su filenseri smatrali da ima mogućnosti za poboljšanje uslova za plaćanje zaostalih poreza, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Rešenja za porez iz 2017. godine frilenserima su stigla krajem prošle godine, a ovih dana i rešenja za 2018. godinu.

Spor frilensera oko poreza na njihove prihode ;i države je počeo pre tri godine, kada je država naprasno počela da šalje rešenja za 2015. godinu, s obrazloženjem da je trebalo da frilenseri sami prijave prihode.
Pošto su 2020. godine stigla prva rešenja za pet godina unazad, posle višemesečnih protesta, pregovora i delimično usvojenog rešenja dogovoreno je da se od 2017. godine pa nadalje frilenseri oporezuju pod povoljnijim uslovima i to na 120 rata za svaku dospelu godinu od 2017. do 2022.

Pošto je 1. januara ove godine počela primena novog načina oporezivanja frilensera, organizovan je protest i zahtevalo se pre svega da se razgovara o poreskom modelu koji je bio nezadovoljavajući i o ostalim nerešenim pitanjima.

Hrabrić je rekla su rešenja za zaostale poreze počela da stižu pred prošlu Novu godinu, a da je i ove godine tako i to dan posle izbora, održanih u nedelju, 17. decembra.

Navela je da je Udruženje radnika na internetu tražilo da se neoporezivih 32.000 dinara mesečnih prihoda usaglašava svake godine prema minimalnoj neto zaradi.

Na pitanje da li bi nezadovoljstvo frilensera moglo da pokrene nove proteste, Hrabrić je odgovrila da će se sačekati sa prispećem rešenja za 2018, pa onda sumirati problemi, ali da „nezadovoljstvo postoji jer nisu u potpunosti usvojeni njihovi zahtevi“, te će svakako biti reakcije frilensera i Udruženja radnika na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari