– Ukoliko Elektroprivreda Srbije do 25. januara ne potpiše ugovor sa Javnim preduzećem za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ o kupovini uglja koji se proizvodi u tim rudnicima, u znak protesta stupićemo u generalni štrajk – kaže za Danas Nebojša Milenković, predsednik Sindikata radnika „Resavice“.

Milenković dodaje da su se rudari „Resavice“ odlučili na ovakav potez jer EPS ne poštuje usmeni dogovor postignut sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem o tome da i u tekućoj godini to preduzeće preuzima ugalj iz „Resavice“.

– Ono što je dogovoreno sa ministrom Antićem nije ispoštovano. Prema informacijama koje smo dobili, EPS ne kupuje naš ugalj jer to ne želi generalni direktor tog preduzeća Aleksandar Obradović pod obrazloženjem da je železnički prevoz uglja iz „Resavice“ do termoelektrana EPS-a skup. To objašnjenje nama nije prihvatljivo i smatramo da je reč o izgovoru kako bi se izdejstvovalo zatvaranje rudnika „Resavica“, što predstavlja interes nekih ljudi iz samog vrha vlasti. Da je reč o izgovoru najbolje potvrđuje pisanje medija da je EPS uvozio ugalj iz Rumunije i to preko posrednika, što je njegovu cenu učinilo skupljom, dok je navodno transport uglja iz „Resavice“skup. Takođe, Termoelektrana „Morava“ iz Svilajnca je u potpunosti koncipirana i projektovana da koristi naš ugalj pa je i sa te tačke gledišta besmisleno i neprihvatljivo to što EPS ne potpisuje ugovor o snabdevanju sa „Resavicom“ – naglašava Milenković.

On dodaje da su sindikalci zatražili i razgovor sa ministrima privrede Željkom Sertićem, finansija Dušanom Vujovićem, rudarstva Aleksandrom Antićem o tom ali i o drugim spornim pitanjima kao što su reorganizacija preduzeća, povezivanje radnog staža i isplata smenskog rada.

– Aktuelni predlog reorganizacije preduzeća je za nas potpuno neprihvatljiv jer podrazumeva zatvaranje svih jama u „Resavici“. Mi smo apsolutno protiv toga i tražimo njegovu reviziju. Svi oni rudnici koji mogu da opstanu treba da nastave sa radom, a tamo gde budu zatvoreni Vlada treba da obezbedi investicije i otvaranje drugih proizvodnih objekata u kojima bi se zaposlili rudari koji bi ostali bez posla – ističe Milenković.

Dragan Vesić, izvršni sekretar Granskog sindikata industrije, energija i rudarstva „Nezavisnost“ ističe za Danas da taj sindikat ne dovodeći u pitanje pravo države kao vlasnika rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja da donese odluku o njihovoj privatizaciji, na osnovu analize i mišljenja kompetentnih stručnjaka izražava sumnju u mogućnost uspešnosti privatizacije i ocenjuje da bi se time samo ubrzalo zatvaranje rudnika.

– Na osnovu stručne analize iskustava iz Slovenije i zemalja centralne i jugoistočne Evrope, koje su prošle kroz tranziciju rudarskog sektora, sindikat „Nezavisnost“ predlagao je vladama Srbije, odnosno ministrima rudarstva i energetike od 2003. godine da se usvoji zakon o postepenom zatvaranju rudnika podzemne eksploatacije uglja, jer bi se na taj način osim radikalnog smanjenja trošenja budžetskih sredstava za subvencije, obezbedila i socijalno prihvatljiva varijanta rešavanja statusa zaposlenih u rudnicima u sastavu rudnika uglja „Resavice“. Sredstva za realizaciju programa postepenog zatvaranja rudnika obezbedila bi se iz budžeta Srbije i uz podršku Evropske agencije za rekonstrukciju – objašnjava Vesić.

On ističe da se predlog „Nezavisnosti“ bazira na postepenom, faznom zatvaranju pojedinih rudnika, sa određenom vremenskom dinamikom (tri do pet godina) uz istovremeno otvaranje novih fabrika u mestima gde gravitiraju rudnicii uz primenu socijalnog programa za zaposlene koji zbog zatvaranja rudnika ostaju bez posla. Predloženo je i da se kroz suštinski socijalni dijalog sa reprezentativnim granskim sindikatima, pristupi srednjoročnom i dugoročnom rešavanju statusa zaposlenih u JP PEU, na način koji bi obezbedio fer i korektan odnos države prema rudarima, novo zapošljavanje u regionima i opštinama na čijoj teritoriji se nalaze rudnici PEU koji su zbog iscrpljenih geoloških rezerviplanirani za zatvaranje.

– Takođe smo prethodnim vladama iznosili ideju da se pojedini rudnici vezuju za proizvodnju električne i toplotne energije, što podrazumeva da se nađu strateški partneri koji bi investirali u otvaranje novih termoelektrana, kao što je to slučaj sa rudnikom „Štavalj“ u Sjenici koji ima velike geološke rezerve kvalitetnog mrkog uglja. Verujemo da će Vlada Srbije i resorno ministarstvo prihvatiti naše ideje i da ćemo otvoriti debatu o svim aspektima reorganizacije JP PEU, jer je to kako u interesu države tako i zaposlenih – zaključuje Vesić. G. Vlaović

EPS: Kupićemo ugalj

U EPS-u su juče potvrdili za Danas da će od Resavice biti kupljen ugalj.

„Planom EPS-a za 2016. godinu predviđena je kupovina uglja od JP PEU „Resavica“, a uslov je usvajanje godišnjeg programa poslovanja i plana nabavki EPS-a za 2016. godinu“, kažu u EPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari