UGS Nezavisnost: Preporuka Vlade Srbije o stimulativnoj naknadi za bolovanje još se ne primenjuje 1Foto: UGS Nezavisnost

Preporuka Vlade Srbije da samo vakcinisani radnici i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da je prime dobiju naknadu zarade za vreme bolovanja od te bolesti u javnom sektoru i privredi od 100 odsto do sada nije masovnije primenjena, rekao je danas ekonomski savetnik u sindikatu UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić.

On je agenciji Beta rekao da je ta preporuka doneta da bi se stimulisala vakcinacija.

„Preporuka Vlade Srbije je da radnici koji su se vakcinisali ili donesu potvrdu lekara da iz opravdanih zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu, dobiju naknadu zarade u toku bolovanja od 100 odsto“, rekao je Ristić za Betu.

Vlada Srbije je, dok nisu nabavljene vakcine, preporučila poslodavcima da isplate naknadu zarade za vreme bolovanja od bolesti korona virusa u iznosu od 100 odsto, umesto 65 odsto kako je zakonom propisano, a pre dvadesetak dana je preporučila da punu naknadu dobiju samo vakcinisani radnici i oni koji ne mogu da je prime iz zdravstvenih razloga.

Takav predlog po mišljenju ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević „nije diskriminatoran jer svi imaju ono što je pokriveno zakonom, a to je 65 odsto, uz dodatnu stimulaciju onima koji su odgovorni i savesni“.

Ristić je rekao da preporuka ne precizira koliko može da se smanji naknada ako nije 100 odsto, ali po Zakonu o radu ne može biti manja od 65 odsto.

„Preporuka će se najvećim delom odnositi na javni sektor jer ni prva preporuka o isplati pune naknade nije masovnije prihvaćena u privatnom sektoru“, rekao je Ristić.

Ta preporuka će se, kako je rekao, možda primenjivati u javnim i komunalnim preduzećima i državnim institucijama, ali će pre toga morati da se izmene kolektivni ugovori, ako je njima ugovorena naknada od 100 odsto i za bolest od infekcije korona virusom.

Za promenu kolektivnih ugovora koju mogu da iniciraju poslodavci, osnivači ili rukovodstvo firme, prema njegovim rečima potrebna je saglasnost poslodavaca i sindikata, a sindikat UGS „Nezavisnost“ će učestvovati u pregovorima za svako pojedinačno preduzeće.

„Nećemo odbijati dijalog, pregovaraćemo o svakom kolektivnom ili granskom ugovoru i zavisno od uslova donosićemo odluke, mada se sindikat u principu protivi smanjenju radnih prava“, rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari