UGS "Nezavisnost" traži povećanje plata za 25 odsto za ceo javni sektor 1Foto: Facebook / UGS Nezavisnost (Arhivska fotografija)

Sindikati javnog sektora koji deluju u okviru Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ zatražili su da se svim zaposlenim u javnom sektoru povećaju plate za 25 odsto i da država počne da im isplaćuje topli obrok i regres.

 

U dopisu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom sindikalci poručuju da su analizom trenutne situacije po delatnostima u javnom sektoru, sa posebnim osvrtom na nivo primanja zaposlenih u ovom sektoru, došli do zaključka da je dosadašnje povećanje zarade, kao i najavljena povišica od januara 2023. nedovoljni i da ne odražavaju realne potrebe zaposlenih u javnom sektoru.

„Rast troškova života i trenutna inflacija su daleko iznad najavljenog procenta povećanja zarada, što direktno utiče na životni standard zaposlenih u ovom sektoru. Najavljeno povećanje osnovne zarade zaposlenim u javnom sektoru od 12,5 odsto dovešće do izjednačavanja plata sa minimalnom zaradom kod blizu 100.000 zaposlenih u javnom sektoru“, navodi se u dopisu.

Sindikati ističu i da je isplata toplog obroka i regresa od izuzetnog značaja „jer bi time spremačice, domari i ostali pomoćni radnici zaposleni u javnim službama, umesto da plaćaju sudske troškove, počeli da dobijaju naknadu za topli obrok i regres za korišćenje godišnjeg odmora“.

„Pomenuti zaposleni su tužili ustanove u kojima rade u trenutku kada je sudska praksa bila na njihovoj strani. Međutim, to se promenilo zaključkom Vrhovnog kasacionog suda koji je ustanovio da ono što spremačice i domari traže već imaju kao deo koeficijenta plate“, navodi se u dopisu nadležnima uz poruku da bi njihov pozitivan odgovor na gore iznete zahtev bio „odličan pokazatelj da u Srbiji minimalna zarada, minimalna potrošačka korpa i minimalni uslovi za život ustupaju mesto prosečnim zaradama i prosečnoj potrošačkoj korpi, jer ne postoje minimalni, već samo uslovi i plata za dostojanstven život“.

Dopis su potpisali predstavnici granskih sindikata prosvetnih radnika, zdravstva i socijalne zaštite, uprave, pravosuđa, odbrane i policije, saobraćaja i telekomunikacija, javnih saobraćajnih službi i komunalnih delatnosti i granski sindikat kulture, umetnosti i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari