Ukupna premija osiguranja u trećem kvartalu 753 miliona evra 1Foto: Stanislav Milojković

Od 20 društava koji su se bavili osiguranjem, 15 se nalazi u stranom vlasništvu, a pet u domaćem, pokazuje izveštaj o sektoru osiguranja u RS u trećem tromesečju koji je danas objavila Narodna banka Srbije.

Osiguranja u inostranom vlasništvu učestvuju sa 86,9 odsto u premiji životnih i 60,5 odsto u premiji neživotnih osiguranja.

Ukupna premija u trećem kvartalu 2020. iznosila je 88,6 milijardi dinara ili 753 miliona evra što je rast od 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U Strukturi premije, životna osiguranja smanjena su sa 22,4 na 21,8 odsto usled bržeg rasta premije od neživotnih osiguranja. Premija od imovinskih osiguranja učestvovala je sa 20,1 odsto u ukupnoj premiji.

I dalje ubedljivo najveći udeo premije, od 31,1 odsto čini premija osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila.

U odnosu na treći kvartal 2020. premija od imovinskih osiguranja povećana je za 16,4 odsto, a od neživotnih za 10,6 odsto. Najviši relativni rast ostvarilo je zdravstveno osiguranje koje je povećano za 22 odsto.

Prema naplaćenoj premiji najveće osiguranje u trećem tromesečju bilo je Dunav, a za njim Đenerali, DDOR, Viner i Triglav. Ako se gleda samo premija životnog osiguranja prvi je Đenerali, zatim Viner, Grave, Dunav i DDOR.

Ukupna bilansna suma na kraju trećeg kvartala iznosila je 2,84 milijarde evra što je povećanje od 6,7 odsto u odnosu na isto tromesečje godinu pre. Prema bilansnoj sumi najveće osiguranje je Đenerali, zatim Dunav, Viner, Grave i DDOR. U strukturi aktive osiguravajućih kuća dominiraju dužničke hartije od vrednosti koje čine polovinu ukupne aktive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari