UNDP: Efikasnije upravljanje javnim finansijama važno za put Srbije ka EU 1Foto: Aleksandar Veljković

Unapređeno upravljanje javnim finansijama neophodan je korak na putu Srbije ka pridruživanju Evropskoj uniji, rekao je stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš na konferenciji „Odgovorno upravljanje javnim finansijama u kriznim vremenima“.

„Efikasno i transparentno upravljanje javnim sredstvima povećava poverenje u institucije i donosi korist građanima i privredi. Ono doprinosi da građani i građanke imaju bolje zdravstvene, socijalne, i druge javne usluge i viši životni standard. Kompanije postaju konkurentnije na tržištu, a ekonomija može da raste”, rekao je Beriš.

Šefica grupe za razvojnu saradnju Švedske agencije za razvoj i saradnju (SIDA) Karin MekDonald ocenila je da je odgovorna javna uprava u svakoj zemlji od ključnog značaja za vladavinu prava i stvaranje sistema u kome se prava građana u potpunosti poštuju, navodi se u saopštenju UNDP.

“Relevantni mehanizmi unutrašnjeg i spoljnog nadzora treba da budu uspostavljeni i da pravilno funkcionišu kako bi se ostvarila prava građana na efikasnu javnu upravu i obezbedio pravičan i jednak tretman građana, civilnog društva i privatnog sektora”, istakla je MekDonald.

Uz podršku švedske vlade, UNDP je u protekle tri godine sproveo brojne aktivnosti u partnerstvu sa nacionalnim i lokalnim institucijama, nezavisnim telima, civilnim sektorom i medijima, koje su doprinele većoj transparentnosti i odgovornosti, kao i efikasnijoj kontroli trošenja javnih sredstava.

Zajedničkim radom unapređen je zakonski okvir i uvedena nova digitalna rešenja kao što je aplikacija Poreski alarm za prijavljivanje poreskih nepravilnosti, zatim softver koji pomaže u otkrivanju, sprečavanju i suzbijanju poreskih krivičnih dela, kao i softver koji je automatizovao ceo proces revizije.

U 21 gradu i opštini širom Srbije su uvedeni budžetski portali koji omogućavaju odbornicima u lokalnim skupštinama, kao i građanima, da prate pripremu i trošenje budžeta tokom cele godine i da aktivno učestvuju u ovim procesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari