"Mera političkog marketinga": Kako stručnjaci gledaju na Vladinu uredbu o ograničenju cena brašna? 1Foto: Stefana Savić

Uredba Vlade Srbije kojom se produžava ograničenje cena brašna u maloprodaji kao i proizvođačke cene brašna tipa T 400 glatko i tipa T 500 pogoduje zaštiti interesa najsiromašnijih kategorija stanovništva, ali sa druge strane stvara gubitke mlinarskoj industriji te bi intervencije države te vrste trebalo primenjivati samo kada je najnužnije, smatra domaća stručna javnost.

Uredba Vlade koja ovo propisuje usvojena je 22. februara sa ciljem da se spreči negativan uticaj ekonomske krize uslovljene ratom u Ukrajini na životni standard potrošača.

“Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku ovog brašna, u pakovanjima do jednog kilograma, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu“, navodi se u uredbi Vlade.

Takođe, istim propisom određena je i maksimalna proizvođačka cena ovog tipa brašna, od 45 dinara po kilogramu.

Maksimalna maloprodajna cena brašna T 500 u pakovanjima do jednog kilograma određena je na 49,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena ovog brašna određena je na 40,9 dinara po kilogramu.

Takođe, kao i ranije, država je propisala da proizvođači moraju da isporuče trgovcima mesečno najmanje 50 odsto isporučenih količina iz istog perioda prošle godine.

Pored toga, limitirano je i koliko svaki kupac može da kupi brašna. Trgovac može da proda do četiri kilograma tipa 400 i pet kilograma tipa 500 u jednoj kupovini.

Za nepoštovanje uredbe propisane su kazne od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zatvaranje radnje na šest meseci do jedne godine.

Uredba stupa na snagu 1. marta i važiće do 31. maja ove godine.

Agroanalitičar Žarko Galetin ističe da se Vlada Srbije opredelila da u uslovima ekonomske krize ograniči cenu najosnovnijih životnih proizvoda kao što su hleb i brašno.

– Na taj način se pokušava održati egzistencija najsiromašnijih potrošača. Sa druge strane, evidentno je da mlinarska industrija zbog takve odluke ima poslovne gubitke i konkretne podatke vezane za to njeni predstavnici i iznose u javnost. Ono što je bitno naglasiti je da država ne treba da se meša u tržište sem u najekstremnijim slučajevima kada je ugrožen životni standard stanovništva. U svim drugim situacijama administrativne mere nisu dobre. Umesto na njih trebalo bi se orijentisati na donošenje sistemskih zakona u poljoprivredi koji bi zaštitili sve učesnike u procesu proizvodnje. To između ostalog zahteva i veća sredstva u agrarnom budžetu države – objašnjava naš sagovornik.

"Mera političkog marketinga": Kako stručnjaci gledaju na Vladinu uredbu o ograničenju cena brašna? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević za Danas pak navodi da ova mera Vlade ipak ne štiti u značajnijoj meri standard najsiromašnijih potrošača.

– Ne može se govoriti o efikasnoj zaštiti egzistencije građana sa niskim primanjima ako se zna koji je procenat cene hleba i brašna u njihovim ukupnim životnim troškovima. Takođe, mera koja se meša u tržišno formiranje cena nema nikakvog smisla, jer je i kod nas i u drugim zemljama cena pšenice i brašne u opadanju te ne postoji realna opasnost da će doći do velikih poskupljenja tih proizvoda. U suštini se radi o meri političkog marketinga koja treba da pokaže kako aktuelna vlast vodi računa o najsiromašnijim građanima – navodi naš sagovornik.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica za Danas kaže da uredba Vlade na bilo koji način ne ugrožava poslovanje pekarske industrije.

– Ograničenje cene u maloprodaji se odnosi samo na manja pakovanja brašna u prehrambenim prodavnicama, dakle ona koja su za kućnu upotrebu. To brašno se koristi za torte, kolače, palačinke i tako dalje. Mi pak dobijamo brašno u većim paketima po nižim cenama na veliko tako da ova mera Vlade nema uticaja na naš posao – kaže Pralica.

Sa druge strane, direktor Udruženja mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije Zdravko Šajatović je početkom januara izjavio da Vlada Srbije odbija da nadoknadi gubitak mlinarima od pet dinara po kilogramskom pakovanju brašna za tip 400 i tip 500, iako im je u septembru 2023. godine smanjila proizvođačku cenu.

Proizvođačka cena kilograma brašna tipa 500 smanjena je sa 65 dinara na 40,90 dinara, a za tip 400 sa 70 dinara, na 45 dinara. Uredba sadrži i kaznene odredbe, a one su zabrana rada mlina od šest meseci do godinu dana i novčane kazne za pravno i odgovorno lice.

Mlinari su zahtev za nadoknadu gubitaka Vladi Srbije uputili u oktobru, intervenisali u novembru i više puta u telefonskim razgovorima sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede tražili da im se nadoknadi gubitak koji je u tom trenutku iznosio ukupno 40 miliona dinara, ali se, kako je rekao Šajatović, taj zahtev ignoriše.

On je dodao da smanjenje cena brašna ima minimalni uticaj na kućni budžet potrošača, a da se preko mlinara vodi socijalna politika, tako što se teraju u gubitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari