Uredba Vlade: Smanjuje se naknada za prozjumere 1foto FoNet/GIZ

Na današnjoj sednici Vlade usvojena je nova Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi u saopštenju, najvažnija novina je smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače, koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen.

Uredba propisuje način obračuna naknadne za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci. Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

„Ovom Uredbom zaokružili smo izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce proizvođače, na povoljniji način za prozjumere. Kupcima-prizvođačima će se povećati uštede na računima za struju, odnosno smanjiće im se računi za električnu energiju. Najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače je da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže. Istu izmenu je Vlada Republike Srbije do sada sprovela i za obračun PDV-a, akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović povodom usvajanja Uredbe.

Nova uredba ima značaj kako za domaćinstva, tako i za industrijske prozjumere.

„Energetska tranzicija se tiče svih nas i svi moramo da učestvujemo u njoj i građani i privreda i država stvaranjem povoljnog regulatornog okvira. Kapacitet prozjumera je u poslednjih 20 meseci porastao skoro devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada smo zaokružili neophodne izmene propisa od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi “, navela je Đedović Handanović.

Uredbom je propisano da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju EPS-u ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari