Uskoro budžetska inspekcija u Kragujevcu 1

Gradsko veće donelo je odluku o osnivanju službe budžetske inspekcije grada Kragujevca.

Odlukom Veća uređuju se i ovlašćenja, način rada, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje poslova Službe budžetske inspekcije grada Kragujevca.

Predviđeno je da služba bude nadležna za sprovođenje inspekcije nad direktnim i indirektnim korisnicima sredstava budžeta grada Kragujevca, javnim preduzećima čiji je osnivač grad, pravnim licima osnovanim od strane tih javnih preduzeća, pravnim licima u kojima grad ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50 odsto kapitala kapitala ili više od 50 posto glasova u upravnom odboru, kao i nad drugim pravnim licima u kojima javna sredstva čine više od 50 procenata ukupnog prihoda, navodi se u saopštenju sa sednice GV u Kragujevcu.

Dodaje se da će služba biti nadležna za sprovođenje budžetske inspekcije i nad pravnim licima i drugim subjektima kojima su direktno ili indirektno doznačena sredstva grada za određenu namenu. Zatim nad pravnim licima i drugim subjektima koji su učesnici u poslu koji je „predmet kontrole“ i subjektima koji koriste sredstva rada po osnovu zaduživanja, subvencija, ostale državne pomoći u bilo kom obliku, donacija i dotacija.

– Služba će kontrolu poslovnih knjiga, izveštaja, evidencija i druge dokumentacije kod korisnika budžetskih sredstava, organizacija, preduzeća, pravnih lica i drugih subjekata, obavljati sa ciljem da utvrdi da li su sredstva namenski i zakonito korišćena. Služba će imati pristup svim dokumentima, izveštajima, informacijama i podacima potrebnim za obavljanje kontrole materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja budžetskih sredstava od strane subjekata nad kojima se vrši kontrola, precizira se u saopštenju GV, uz napomenu da će službom da rukovodi glavni budžetski inspektor, kojeg imenuje gradonačelnik. Za svoj i rad službe, glavni budžetski inspektor odgovaraće gradonačelniku i Gradskom veću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari