Od početka godine trgovci kažu da je veliki broj proizvođača povremeno podizao cene za po dinar-dva, što su samo pažljiviji potrošači uočavali, ali su u prvom većem naletu, početkom februara u proseku za 10 odsto poskupele pojedine mesne prerađevine, smrznuto voće i povrće, instant kafa, alkoholna pića, kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu. Krajem aprila ponovo poskupljenje sredstava za ličnu higijenu, kozmetike za decu i to od četiri do 11 odsto, dok su u nekim trgovinama uvećane cene i džemova, meda i kečapa od sedam do 13 odsto.


Osnovne namirnice, hleb, meso, mleko, brašno, ulje i šećer bile su stabilne od početka godine, delom i zahvaljujući uredbi koja je trgovačku maržu za „taj paket“ ograničila na deset odsto, ali i zato što su proizvođači imali prihvatljivu računicu u postojećim cenama. Tokom proleća, najviše je oscilirala cena jaja, koja su neposredno pred Uskrs poskupela i do 30 odsto, da bi nakon praznika pojeftinila od pet do 20 odsto.

Ipak, ono što sve vreme najviše brine potrošače, su više cene goriva koje je generator za poskupljenja i svih ostalih namirnica. Od početka godine do kraja marta gorivo je poskupelo gotovo 15 dinara, a samo prve nedelje marta cena se na domaćim pumpama menjala čak tri puta. Taj vrtoglavi rast zaustavila je izborna kampanja, ali sada kočnica više nema. To se oseća i kod drugih namirnica, a samo prošle nedelje je sveže pileće, juneće i svinjsko meso poskupelo u nekim radnjama i do 20 odsto. U jednom trgovinskom lancu za Danas kažu da je svinjsko meso poskupelo za pet odsto, dok su u rasponu od dva do devet odsto skočile cene piva, bezalkoholnog pića, suncokretovog ulja, pirinča, cerealija. Pojedini proizvođači su u međuvremenu trgovcima poslali robu praćenu novim fakturama, tako su od juče u ovim trgovinama poskupela i sredstva za ličnu higijenu i to od dva do 10 odsto, dok će proizvođači sokova Nektar i Knjaz Miloš za dva do 12 odsto povećati cene svojih proizvoda narednog ponedeljka. Kao razlog ovog poskupljenja proizvođači isključivo navode promenu kursa, konstantni rast cene goriva, kao i najava da će struja poskupeti od jeseni. Iako su poskupljenja krenula posle izbora, baš kao i pad dinara i što je to mnogim proizvođačima bio ubedljiv razlog da se priključe već uspostavljenom trendu, vlasti kažu da su ta dešavanja trenutna, i da nema nikakvog razloga da se stvara panika oko poskupljenja jer ih neće biti u velikoj meri.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine tvrde da je do poskupljenja mesa došlo ne zbog promene kursa, već zbog nestašice tovljenika i povećanja cene žive vage, kao i da nekih drugih poskupljenja, naročito osnovnih životnih namirnica ne bi trebalo da bude.

„Država je usvojila niz mera radi unapređenja stočarske proizvodnje. Doneta je Uredba o finansiranju poljoprivredne proizvodnje kroz kreditnu podršku na osnovu koje proizvođači mesa imaju na raspolaganju najpovoljnije kredite, sa kamatom od šest odsto i rokom otplate do tri godine“, ističe pomoćnik ministra Miloš Milovanović. Osim toga, napominje Milovanović usvojena je i uredba kojom se uzgajivačima daju subvencije od 500 dinara za svaku svinju i 5.000 dinara za junice.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže da se ovde ne može govoriti o drastičnom povećanju cena, već o nivelacijama cena u skladu sa promenama kursa dinara. „Povećanje proizvođačkih cena diktiraće pre svega situacija na tržištu u pogledu cena tovnog materijala, odnosno prasadi kada je reč o svinjskom mesu i koncentrovane stočne hrane, ali i energenata neophodnih za tov“, istakao je Ševarlić.

Nove cene

U veleprodaji Metro za Danas potvrđuju da je protekle nedelje bilo poskupljenja, i to isključivo svinjskog i junećeg mesa, ali tvrde i da kod njih nema najava da će se talasu pridružiti i drugi proizvođači. „To je jedino što je prošle nedelje poskupelo u našim radnjama. Poskupljenja nisu do nas, već do proizvođača“, ističe Jelena Popović iz Metroa. Cena svinjskog buta je za manje od mesec dana otišla gore za čak 80 dinara na pojedinim mestima, sa 470 na 550 dinara. Osim svinjetine, skočile su i cene svežeg junećeg mesa, pa kilogram buta u mesarama sada košta i do 700 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari