Uskoro strategija razvoja Niša, Svrljiga, Merošine i Gadžinog Hana radi lakšeg pristupa EU fondovima 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Odbornici Skupštine grada Niša na prvoj narednoj sednici odlučivaće o Strategiji razvoja urbanog područja Grada Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han, najavljeno je na poslednjoj sednici niškog Gradskog veća.

Ivana Knežević Spasojević iz niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) kazala je da će se usvajanjem strategije stvoriti preduslovi da Niš, Svrljig, Merošina i Gadžin Han zajedničkim dugoročnim projektima koji su od kapitalnog značaja za ceo region učestvuju na konkursima za dodelu sredstava iz evropskih fondova.

„Za razliku od ostalih strateških dokumenata, ono što je karakteristično za ovu strategiju je to što se ona bavi projektima koje ćemo realizovati u narednih pet, deset, 15 ili 20 godina, a pri tom su velike vrednosti i ni jedan grad ili opština ne mogu sami da ih realizuju“, istakla je Knežević Spasojević.

Ona je kazala da je grad Niš, zahvaljujući strategiji već imao priliku da konkuriše za sredstva „EU plus programa“, kao jedan od prva dva grada u Srbiji koji su izradili takav dokument.

„Strategija sadrži sve projekte za koje nismo imali para, a od regionalnog su značaja. Definisani su i prioriteti za narednih pet, deset i više godina. Između ostalog strategija sadrži i razvoj niške tvrđave“, izjavila je Knežević Spasojević.

Prema njenim rečima, nakon usvajanja na sednici Skupštine grada, tekst strategije biće objavljen na sajtu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari