Usvojen budžet grada Niša za 2023: Vlast tvrdi da je nikad veći, opozicija da nema investicija već se samo “grebe asfalt” 1Foto: Vesna Torović

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su odluku o budžetu za 2023. godinu, koja predviđa prihode od 13.306.791.397 dinara i rashode koji su za 5.000 dinara veći.

Odbornici iz vlasti ocenjivali su da je budžet kvalitetan i realan, veći za 100 odsto od onog iz 2012. godine, kada je koalicija predvođena SNS-om došla na vlast, te da pokazuje povećanje prihoda od novih zapošljavanja i poreza na imovinu, što govori o napretku.

“Ruka ruku ne stiže”, rekao je odbornik Branislav Jovanović, iz opozicione koalicije “Niš, moj grad”, objašnjavajući koliko primedbi ima na nacrt odluke o budžetu za sledeću godinu, koju je imao u rukama i listao.

Usvojen budžet grada Niša za 2023: Vlast tvrdi da je nikad veći, opozicija da nema investicija već se samo “grebe asfalt” 2
Branislav Jovanović: Foto Niš moj grad

Opozicija je kazala da nacrt odluke jasno pokazuje koliko je Niš urušen grad, zahvaljujući nesposobnosti aktuelne vlasti, istučući kao jedan od dokaza izdvajanje svega 900 miliona dinara za kapitalne investicije, od kojih oko 600 miliona za budući akva park.

Prema rečima opozicionih odbornika, u Niš u poslednje četiri godine nisu došle nikakve investicije, a ništa se ni ne investira, već samo “rehabilituje” ili “grebe asfalt”.

Oni su kritikovali smanjenje sredstava za socijalnu politiku, pošto je u gradu dosta siromašnih ljudi, kao i za zaštitu životne sredine, pošto je Niš jedan od gradova u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom.

“Od 40 predloga amandmana koje sam podneo nijedan nije prihvaćen, što govori o odnosu ove vlasti prema opoziciji i građanima. Ovaj budžet ste skrojili i doneli samo vi. Kada mi dođemo na vlast, javne rasprave će biti transparentne, učešće građana široko, a smisleni predlozi opozicije će se usvajati”, rekao je Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski (SNS) je kazala da Stankoviće nije pažljivo čitao nacrt odluke, pošto je više njih već bilo uvršteno u taj nacrt, poput izgradnje vrtića u Panteleju, lifta u zgradi u kojoj je sedište Skupštine grada, prihvatilišta za pse, povećanje ličnih i personalnih asistenata ili uklanjanje arhitektonskih barijera.

Usvojen budžet grada Niša za 2023: Vlast tvrdi da je nikad veći, opozicija da nema investicija već se samo “grebe asfalt” 3
Dragana Sotirovski: Foto Betaphoto/S. Đorđević/MO

„Nastavljamo kontinuitet vlasti Srpske napredne stranke, i niko ne treba da se plaši da će izgubiti neko pravo, bilo da su u pitanju borci, osobe sa invalditetom, ljudi na socijalnom davanju, osetljive socijalne kategorije i slično. Neki od iznosa mogu da budu povećani kroz rebaln budžeta, pošto smo predlog budžeta pravili u neizvesnoj situaciji, kada nismo znali ni šta nas čeka tokom predstojeće zime. Svi mi radimo za naš grad i građane, a sve što radimo ostaće ovde. Ja ne pripadam kategoriji onih koji koriste ovu govornicu da bi otišli za Beograd“, rekla je Sotirovski.

Odbornici vladajuće većine negirali su da nije bilo investicija poslednjih godina, te kazali da su sredstva za kapitalne objekte veća, samo se nalaze na drugim budžetskim pozicijama.

I među odbornicima SNS-a se, međutim, mogla čuti kritika nacrta odluke o budžetu.

Odbornik Darko Bulatović, inače bivši gradonačelnik, kritikovao je skupo rešenje da se gradi novi gradski vrtić, umesto da se povećaju sredstva privatnim vrtićima, a odbornik Miloš Banđur, nekadašnji zamenik gradonačelnika, ocenio da su sredstva izdvojena za socijalu nedovoljna.

I ove godine javna rasprava o nacrtu odluke o budžetu za sledeću godinu organizovana je samo 24 časa nakon javnog poziva “građanima, nevladinim organizacijama, stručnoj i celokupnoj javnosti“ da u njoj učestvuju, objavljenom na veb- sajtu Grada.

U takvoj javnoj raspravi učestvovali su pretežno funkcioneri i službenici Grada, a građana je bilo, kako su izvestili mediji, “samo u tragovima”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari