Usvojen rebalans budžeta, deficit smanjen na oko dve milijarde evra 1Foto: Print screen RTS2

Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2023. godinu u krajnje neuobičajenim okolnostima.

Narodni poslanici su izglasali Zakon o izmenama zakona o budžetu za 2023. godinu, a uz to se usvaja još šest pratećih zakona.

Zanimljivo je da niko od poslanika koji su predložili amandmane nije ni pokušao da ih obrazloži kao što je uobičajeno. Samo čitanje amandmana praćeno je zvižducima opozicije, a predsednik parlamenta im je uzvraćao uvredama.

Rebalansom su povećani prihodi budžetski prihodi na 1.904 milijardi dinara, što je više nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Deficit budžeta u ovoj godini rebalansom je smanjen sa 264 na 227,5 milijardi dinara, odnosno sa 3,3 na 2,8 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta povećana su ulaganja u kapitalne projekte i investicije za 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijarde dinara.

Takođe, na rashodnoj strani je obezbeđeno i 12 milijardi dinara za pomoć mladima do 16 godina od po 10.000 dinara, za povećanje penzija i plata u roseveti i medicinskom osoblju od oktobra za 5,5 odsto.

Takođe,sredstva za subvencije poljoprivredi su povećane za skoro 250 miliona evra u odnosu na ono što je predviđeno budžetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari