Vlada Srbije usvojila predlog rebalansa budžeta za 2023. godinu 1Foto FoNet Ana Paunković

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara, što je više nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

U saopštenju posle sednice navodi se da predviđen fiskalni deficit budžeta iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP, uz napomenu da je inicijalno projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog.

Rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP, istakla je Vlada.

Kako se navodi, to znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu Ekspo, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor.

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Vlada je navela da je rebalans budžeta za 2023. godinu nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja Srbije, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize sa što manjim posledicama po Srbiju.

„To znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa koji je započet, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva i sporta“, poručila je Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari