– Generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i izvršni direktor Gasprom Germanija Andrej Birjulin potpisali su juče ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za upravljanje podzemnim skladištem gasa Banatski dvor. Nakon potpisivanja ugovora održana je i prva sednica Upravnog odbora preduzeća.

Prema Bajatovićevim rečima, zajedničko preduzeće za upravljanje Banatskim dvorom biće registrovano po zakonima Srbije do ponedeljka 8. februara. Gasprom će u zajedničkom preduzeću imati 51 odsto vlasništva, a Srbijagas 49 odsto. Direktor i predsednik Upravnog odbora preduzeća biće Vladimir Kuznjecov.

– Srbijagas u preduzeće ulaže 23 miliona evra, dok će Rusi biti u obavezi da u skladište utisnu 300 miliona kubika gasa, ulože u instalaciju gasnog kompresora i preostale tehničke detalje. Sve uskladištene količine gasa tokom grejne sezone neće biti potrošene i ideja je da 250 miliona kubika ostane u skladištu kao „jastučni gas“ neophodan za nesmetan rad Banatskog dvora dok bi Rusi isporučili Srbiji iste količine gasa koje bi se koristile u komercijalne svrhe. Do kraja ove godine u skladištu Banatski Dvor biće utisnuto oko 470 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za sigurno snabdevanje Srbije tim energentom – naglasio je Bajatović i dodao da ce širenje kapaciteta skladišta zavisiti od izgradnje gasovoda Južni tok i od potreba srpskog tržišta.

Gasprom bi sa utiskivanjem gasa trebalo da počne 1.aprila. Direktor Srbijagasa je istakao da će Vlada Srbije za desetak dana razmatrati ugovor i državne garancije za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 150 miliona evra tom javnom preduzecu. On je izrazio očekivanje da će tada biti usklađeni svi detalji i da će se odmah nakon toga naći pred bordom direktora EBRD. Iako bi zbog rasta kursa dolara, Srbijagas mogao da zatraži poskupljenje cene gasa, to preduzeće tako nešto nije tražilo od Agencije za energetiku i do kraja grejne sezone cena „plavog energenta“ neće biti podizana, objasnio je Bajatović.

 

Sogaz

Odgovarajući na pitanje koliko će biti učešće Srbijagasa u osnivačkom kapitalu osiguravajućeg preduzeća koje formira sa ruskim Sogazom (preduzeća u vlasništvu Gasproma) Bajatović je rekao da u ovom trenutku nije poznata tačna cifra, ali da će biti manja od tri miliona evra. Prema Bajatovićevim rečima, odluku o osnivanju osiguravajućeg preduzeća donelo je poslovodstvo Srbijagasa, ali i ta kao i svaka druga odluka podleže verifikaciji od strane Vlade Srbije. U Srbijagasu su mišljenja da će osnivanje prve rusko-srpske osiguravajuće kuće u Srbiji uticati na povećanje konkurentnosti u sektoru osiguranja na dobrobit građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari