Uveravaju nas da neće biti restrikcija struje, a prodaja jednog uređaja skočila za čak 200 odsto 1foto Stanislav Milojković

Da li će na zimu biti restrikcija struje? Predsednik Srbije uverava da neće, ali građani izgleda baš i ne veruju u to budući da je prema procenama prodavaca prodaja agregata za struju skočila 200 odsto.

Sve od frižidera i zamrzivača, preko televizora i računara, pa do grejanja u slučaju recimo kotlova na drva ili pelet za koje je neophodna pumpa koja radi na struju, u riziku je od gašenja ove zime.

Šta su agregati za struju?

Agregati za struju su uređaji sa motorom na unutrašnje sagorevanje, uglavnom na benzin ili dizel koji proizvode električnu energiju.

Postoje razni tipovi ovih uređaja, stacionarni koji se koriste u industriji i institucijama i mobilni, manje snage koji su zgodni za domaćinstva.

U slučaju nestanka struje oni mogu da proizvedu dovoljno električne energije za osnovne potrebe, u zavisnosti od snage.

Na tržištu se mogu naći manji agregati od nekoliko stotina vati pa sve do desetak kilovata, a u zavisnosti od snage i proizvođača koštaju od stotinak pa do više od hiljadu evra.

Kakav agregat vam treba za domaćinstvo?

Za prosečno domaćinstvo dovoljan je agregat nominalne snage do pet kilovata.

Prodavci agregata ističu da je za rad aparata za domaćinstvo potrebno da agregat ima 1,5 do dva puta veću snagu od potrošača koji su na njega priključeni.

Širok izbor agregata prilagođenih potrebama domaćinstava možete naći na internet prodavnici Shoppster po povoljnim uslovima kupovine i dostave.

Recimo uljani radijator ima snagu od 500 vati do dva kilovata, bojler do dva kilovata. računar troši oko 200 vati, zamrzivač i frižider oko pola kilovata, a pumpa za vodu za centralno grejanje 100 vati.

Koliko troši agregat i koliko košta?

Najčešći na tržištu su agregati nominalne snage električne energije oko dva kilovata.

Potrošnja ovakvih uređaja je jedan do 1,5 litar benzina na sat.

Uz to treba imati na umu da agregati prave buku i nisu za upotrebu u stanovima, a takođe s obzirom da sagorevaju benzin ili dizel, emituju izduvne gasove, tako da prostorija u kojoj se nalaze mora biti provetrena.

Da bi se ostvario najveći komfor i iskorišćenost agregata postoji opcija ugradnje ATS uređaja za automatsko pokretanje agregata koji pali agregat čim nestane struje i gasi ga kada se struja vrati.

Ova sprava košta oko 300 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari