"Uvođenje e-bolovanja bi trebalo da reši zloupotrebe": Brnabić o većem proseku odsustva sa posla zbog bolesti u Nišu 1Foto: Sajt Vlade Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas u Nišu uvođenje sistema e-bolovanja koji bi trebalo da reši problem lažnog odsustva sa posla, koji „nanosi štetu svima nama“.

Ona je kazala da je u Nišu značajno veći prosek odsustva sa posla zbog bolesti nego u bilo kom drugom mestu u Srbiji, zbog čega je između ostalog Ministarstvo zdravlja naložilo vanrednu inspekciju u zdravstvenim ustanovama koje su iutviorile najviše bolovanja.

Premijerki su se na povećanje broja bolovanja požalile firme iz Niša, među kojima su Leoni, Cumtobel, Džonson elektrik i IMI i Vladi dostavile liste zdravstvenih ustanova iz kojih im stiže najveći broj doznaka.

Brnabić je negirala tvrdnje sindikata da su ovakve vanredne kontrole pritisak na zdravstvene radnike.

Prema njenoj oceni, uzimanje bolovanja kada neko nije bolestan je neprimeren pritisak na sve one radnike koji zaista imaju fizičke tegobe i zdravstvene probleme.

„Pod jedan, ako imate takav apsentizam, a u Nišu je bio zaista značajno veći nego u ostatku Srbije, onda ćete imati problem da će investitori početi da odlaze, pa nećemo imati radna mesta. Pod dva, imaćete problem da novi investitori neće dolaziti. Tako da je to problem za sve ostale radnike, za mlade ljude u Nišu“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će otvaranje bolovanja kroz e-sistem biti mnogo transparentniji, zbog čega „neće biti potrebe za vanrednim inspekcijama“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari