Do kraja godine, Užice bi moglo da dobije dve fabrike. Jednu za proizvodnju obuće, koja bi zapošljavala od 130 do 150 radnika, i drugu čiji bi asortiman bili gotovi proizvodi od obojenih metala, u kojoj bi se zaposlilo oko 50 radnika. Obe fabrike, trebalo bi da budu u Slobodnoj zoni u Sevojnu, koja je otvorena pre nekoliko meseci.


To je za Danas potvrdio Jovan Marković, gradonačelnik Užica, nakon razgovora sa predstavnicima EXPO, italijanske asocijacije iz Milana, koja se bavi promocijom izvoza i ulaganjima italijanskih firmi na strana tržišta. Ukoliko se ostvare te najave, to bi mogle da budu i prve inostrane investicije u tom gradu, koga investitori godinama zaobilazile, zbog loše, prvenstveno, saobraćajne infrastrukture. Pre dva meseca, delegacija privrednika iz Užica, koju je predvodio gradonačelnik Marković, boravila je u Milanu i razgovarala sa predstavnicima te asocijacije.

– Oni ne mogu da potpisuju ugovore o tome, već su se raspitivali o mogućnostima za eventualna ulaganja italijanskih investitora o uslovima za poslovanje, tržištu i radnoj snazi. Veoma su značajnim ocenili to što je grad voljan da bude garant za takve investicije i da potencijalnim investitorima pomogne u njihovoj nameri, rekao je za Danas Marković, dodavši da bi predstavnici fabrike obuće iz Italije trebalo da dođu u Užice za mesec dana i da se o svemu detaljnije raspitaju, ali nije želeo da potvrdi da je u pitanju kompanija „Rosi“ iz Firence, poznata po obući visoke mode. Druga fabrika, kako je objasnio, mogla bi da bude u hali od oko 8.000 kvadratnih metara, a koja bi proizvodila gotove proizvode od mesinganih cevi.

– Dogovorili smo se o postupcima za razvoj saradnje. Naše investitore posebno zanimaju sektor obojenih metala, drvoprerađivačka industrija i građevinarstvo. Nekoliko naših fabrika, posebno obuće visoke mode i gotovih proizvoda od obojenih metala, zainteresovane su da posluju u Slobodnoj zoni Užica“, saopštio je Emil Milovan, direktor te italijanske asocijacije, nakon potpisivanja protokola o saradnji sa Užicem, dodavši da među italijanskim investitorima postoji interesovanje i za aerodroma Ponikve, kod Užica, koji je uništen tokom Nato bombardovanja, za koji je rekao da bi „veoma brzo mogao da bude aktiviran“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari