Vaučeri za letovanje lansirali Nišku Banju na mapu turističkih destinacija: Tamo ne radi nijedan hotel, a 1.353 turista smestiće se u privatnim kućama 1Foto: V. T.

Niška Banja, koja je u proteklih 20 godina zapustila i izgubila sve svoje hotele, u koju je svraćao tek po koji slučajni turista, ove godine je ponovo postala aktuelna gostima zahvaljući vaučerima za subvencionisani smeštaj.

Za boravak u ovoj banji u toku leta prijavilo se 1.353 građana, koji su uspeli da rezervišu smeštaj u nekoj privatnoj kući ili vili. Njih je ukupno 21. Prošle godine Nišku Banju posetilo je samo 4.271 turista.

U Niškoj Banji, koja je do devedesetih godina prošlog veka bila jedno od najposećenijih turističkih mesta u bivšoj Jugoslaviji, međutim, nema dovoljno smeštajnih kapaciteta.

Nekada hotelski biseri, “Srbija”, “Partizan” i “Ozren”  godina stoje ruinirani, iako se nalaze u strogom centru Niške Banje, odmah na početku ili na kraju šetališta.

“Srbiju” je pre nekoliko godina kupila firma bivšeg poverenika SNS u Nišu i sadašnje odbornika te partije u Skupštini grada Zvezdana Milovanovića. Međutim, taj hotel i dalje nije renoviran.

Hotel “Ozren je sada vlasništvo kompanije za proizvodnju i preradu mesa “MAK International” iz Niša. Iako je hotel prodat još  prošle godine za oko 70 miliona dinara, i on još nije renoviran.

U Hotelu “Partizan” je jula 2018. godine izgoreo krov. Iako je početkom te godine bio dat na prodaju, posle požara niko nije hteo da ga kupi. Objekat dodatno propada jer nema krov.

Goran Ranđelović, član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Nišu, kaže da je situacija u Niškoj Banji katastrofalna.

“Banja je u protelih 20 godina totalno propala, a najbolji pokazatelj je da je izgubila čak i status banje. Nemamo hotele, malo je i kreveta u privatnom smeštaju, turisti zaista retko svraćaju. U Banji nema dovoljno kafića, kafana, ali i drugog sadržaja za turiste. Neverovatno je da nema čak nijednog bankomata. U Banji rade samo dva dragstora. Kako onda da privučemo goste da dođu u zeleni raj, nadomak Niša”,pita Ranđelović.

On upozorava da u ovoj niškoj opštini ne postoji nikakav sadržaj za mlade i decu.

“Tokom leta kad su deca na raspustu je strašno jer za njih nema nikakvih organizovanih sportskih i kulturnih manifestacija. Naša deca moraju da idu u Niš ne bi li se zabavila ili otišla na bazen”, kaže Ranđelović.

Danas je pokušao da dobije komentar od predsednika opštine Niška Banja Dušana Živkovića, ali nam se on nije javio, iako je sekretarica u opštini obećala da će nas pozvati kad se vrati sa sastanka sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Počela izgradnja akva parka u Niškoj Banji

Na Loznom kalemu na ulazu u Nišku Banju krajem februara ove godine počela je izgradnja akva-parka, vrednog 1,7 milijardi dinara.

Ovo je najvrednija investicija u Nišu ove i narednih godina, kako je tada rekla gradonačelnica tog grada Dragana Sotirovski, koja će doprineti razvoju turizma u Nišu i Niškoj Banji.

U Nišu se, inače, stalno govorilo o izgradnji akva-parka u Niškoj Banji, pominjani su različiti investirori, ali taj projekat nikad nije bio započet do početka ove godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari