Vlada Srbije juče je zvanično započela pregovore o trećoj reviziji kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije. Beograd ovog puta dočekuje delegaciju iz Vašingtona sa vrlo dobrim fiskalnim rezultatima, ali i sa kašnjenjem u kapitalnim investicijama i sprovođenju strukturnih reformi, naročito u pogledu smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }Glavna tema razgovora u narednih desetak dana biće namera Vlade da poveća plate i penzije, sa čim se MMF načelno složio, ali uz postavljanje ozbiljnih uslova, kao i budžet za 2016, koji bi do kraja meseca trebalo da bude spreman.

Iako je originalna namera Vlade Srbije bila da plate budu povećane svima u javnom sektoru kojima su prethodno bile smanjene, do toga, sada je već očigledno, neće doći. Umesto toga, uvećana primanja će dobiti najpre prosvetni radnici i zaposleni u zdravstvu, čije će plate biti uvećane za najveći procenat, dok vojska i policija najverovatnije neće dobiti nikakvu povišicu. Još je neizvesno da li će i za koliko biti podignute zarade u ostalim sektorima. Više novca bi trebalo da dobiju i svi penzioneri, s tim što će njihova „povišica“ biti potpuno simbolična.

Kako je u dokumentima nakon završetka druge revizije objavljeno, Međunarodni monetarni fond insistira na dva uslova. Prvi da bilo kakva povećanja budu ciljana, to jest da ih dobiju samo oni za koje se proceni da su im najpotrebnija, i drugi, da uslov za ta povećanja bude prethodno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, to jest otpuštanja utvrđenih viškova.

Vladi će biti najteže da MMF ubedi u ovaj drugi uslov, budući da se sa otkazima ozbiljno kasni.

„Bilo kakva povećanja plata u 2016. treba da zavise od napretka u dovođenju javnog sektora na pravu meru (otkazima) i da budu u skladu sa postepenim prelaskom na novi sistem zarada (platne razrede)“, navode u MMF-u.

Premijer Aleksandar Vučić juče je potvrdio da se MMF protivi povećanju plata u vojsci i MUP-u, dok je ministar finansija Dušan Vujović ponovio da je izvesno da će novac dobiti zaposleni u zdravstvu i školstvu.

– Tu postoje socijalni elementi – ko je koliko dobijao prethodnih godina. Naš cilj je da dostignemo neki nivo pravde i da se nagrade svi učesnici u reformama. Sektori školstva i zdravstva su najmanje dobili prethodnih godina, tako da će cilj biti da oni dobiju više od drugih – precizirao je ministar. On, međutim, nije mogao da kaže da li će bar neko povećanje dobiti svi državni službenici i svi penzioneri, rekavši samo da će o tome odlučiti Vlada. Ipak, neko povećanje bi trebalo da dobiju čak i oni penzioneri kojima zbog niskih primanja, penzije nisu ni smanjivane.

Ministar prosvete Srđan Verbić je juče dodao da bi prosvetari oko 1. decembra trebalo da računaju i na jednokratnu pomoć, s tim što nije mogao da precizira o kom se iznosu razmišlja, rekavši da to mora da prethodno bude dogovoreno sa MMF-om.

Neslaganje

Između Vlade i MMF-a, bar u izjavama, postoji neslaganje oko toga koliko novca država ima na raspolaganju za ove povišice, budući da ministar Vujović smatra da „postoji ogroman prostor“, dok MMF navodi da je taj prostor „ograničen“. Ipak, Vujović je dodao da država nema nameru da sav ušteđeni novac sada potroši na veće plate i penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari