Veče posvećeno privrednoj istoriji Kraljeva 1Foto: Zoran Nikolić

U kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ večeras je održana promocija nove knjige poznatog kraljevačkog ekonomiste i svojevrsnog hroničara privrednog razvoja grada na Ibru, doktora ekonomskih nauka Milana Matijevića.

Ova krepka starina, na polovini devete decenije života, još uvek je aktivni atletičar-veteran, neumorni je beležnik i obrađivač ahrivske građe i drugih dokumenata vezanih za ekonomski razvoj Kraljeva.

Sa večeras promovisnom publikacijom „Sećanje na Kraljevo u društvenom planu razvoja opštine Kraljevo u periodu 1981.-1985. godine“ iza njega je, za sada, 18 naslova i bezbroj tekstova o ekonomskoj prošlosti Kraljeva objavljivanih u stručnim časopisima i drugim medijima.

Dosledan svom životnom kredu da „živeti ne znači disati, nego raditi, činiti dobro, uzdići se u dobroti i pročistiti svoj duh“ Milan na njemu svojstveni način u svojim knjigama vešto kombinuje stručno, ekonomsko, znanje i smisao za afirmaciju privrednih rezulata koji su obeležavali pojedine vremenske periode  Kraljeva.

Svoju plodnu  karijeru ekonomskog hroničara započeo je još dok je bio radno aktivan kao ekonomista, privredni rukovodilac i funkcioner u lokalnoj samoupravi i nekadašnjem Savezu komunista.

Danas je predsednik Društva ekonomista Kraljeva i član Upravnog odbora Saveza ekonomista Srbije.

U tom svojstvu bio je najstariji učesnik nedavno završenog Kopaonik Biznis Foruma a brojnoj publici okupljenoj na večerašnjoj promociji je sažeto interpretirao njegovo viđenje ključnih poruka ovog skupa.

To je,po njegovim rečima, promena u donedavno dominatnoj ekonomskoj paradigmi da treba prepustiti tržištu da kroz samoregulaciju  kreira ekonomske i društvene predpostavke razvoja, novim sve brojnijim mišljenjima ekonomista, da treba korišćenjem pogodnosti informacionih tehnologija upravljati tržištem koz procese planiranja na miko i makro ekonomskom nivou.

U tom kontekstu i , na prvi pogled ,  suvoparni naziv najnovije publikacije dr Matijevića može delovati i aktuelno. Jer, i sada kao i  pre bezmalo četri decenije, Kraljevu treba rast bruto društvenog proizvoda po stopi od najmanje sedam posto godišnje sa učešćem investicija od minimum 25 odsto u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari