Veći troškovi PIO fonda 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Rebalans Finansijskog plana Republičkog fonda za penziono invalidsko osiguranje (PIO) za 2023. godinu, koji je doneo Upravni odbor PIO, a podržala Vlada Srbije, predviđa da transferi iz budžeta Republike budu povećani sa 160,11 milijardi dinara, na 193,62 milijardi dinara.

Kako se kaže u obrazloženju rebalansa PIO fonda, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, planirani iznos transfera sa razdela Ministarstva finansija za podršku isplate penzija povećan je na 164,08 milijardi dinara, dok su transferi za podršku ostvarenju prava korisnika planirani u nepromenjenom iznosu od 29,54 milijardi dinara.

Na ime kratkoročne, beskamatne pozajmice za obezbeđenje tekuće likvidnosti Fonda povećan je planirani iznos sa pet na 10 milijardi dinara. Ovo povećanje posledica je činjenice da će penzionerima poslednje, uvećano davanje biti isplaćeno do 9. decembra ove godine, što ne prati dinamiku ostvarenih prihoda od doprinosa za PIO u decembru.

Vraćanje pozajmice PIO u republički budžet planirano je po ostvarenju prihoda od doprinosa za PIO za decembar 2023. godine. Povećani su i troškovi PIO za isplatu pomoći penzionerima na kućnu adresu, a koji obuhvataju i troškove poštarine Pošte Srbije za 111 miliona dinara, sa 1,83 milijarde dinara, na 1,94 milijarde. Takođe, u ovoj godini su za 33,40 milijardi dinara povećani pogrebni troškovi korisnicima PIO, sa 90 miliona dinara, na 33,49 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari