Većini radnika u Krušiku plate smanjene za 8.000 do 10.000 dinara 1Foto: Fabrika Krušik

Rrezentativni sindikati Krušika – Samostalni, ASNS i Sloga – i menadžment te kompanije upravo su potpisali novi Kolektivni ugovor kojim su prava i obaveze zaposlenih, ali i poslovodstva preduzeća regulisani u naredne tri godine, i kojim će plate većine radnika te valjevske vojne industrije, kao što je naš list i upozoravao, već od ovog meseca da budu umanjene za 8.000 do 10.000 dinara.

Zarade će u Krušiku od febrara da budu umanjene armiji od 1.700 radnika, koji čine dve trećine od trenutnog broja zaposlenih u toj kompaniji (nešto više od 2.800), pri čemu su najviše pogodjeni oni valjevski oružari koji su i do sada bili najmanje plaćeni, to jest oni koji su obuhvaćeni najnižim platnim grupama – osmom i devetom.

Plate su umanjene i njihovim kolegama do trinaeste platne grupe, dok zaposlenima od 14. do 31.grupe zarade rastu. I to progresivno, što veća grupa, veća i plata, tako da će zarade najviše da porastu rukovodiocima svrstanim od 25. do 31. grupe.

Bord direktora Krušika, koji čine generalni, tehnički i finansijski direktor nisu, kad su zarade u pitanju, nisu svrstani ni u jednu od platnih grupa. Naprotiv, to troje najviših fabričkih rukovoidilaca, na čelu sa generalnim direktorom Draganom Lukićem prima ugovorene plate koje, prema nezvaničnim informacijama, teže po više stotina hiljada dinara.

Prosečna neto plata, sa umanjenjem koje se odnosi na 1.700 radnika, za februaru će, u Krušiku, umesto doskorašnje nešto veće, od 55.000 da pane na oko 50.000 dinara, s time što će onima iz osme i devete platne grupe da budu još manje, tačnije ubedljivo najmanje.

Direktor Dragan Lukić i njegovi najbliži saradnici, uz punu podršku fabričkog Nadzornog odbora i Ministrstva odbrane, koje imenuje članove NO, i dalje se, tvrde u Valjevu, bogato čašćavaju na račun radnika, iako je generalni Lukić, na primer, bio član i prethodnog borda direktora, na čelu sa famoznim Mladenom Petkovićem (sada generalni direktor Zastave oružja), kojeg su uzbunjivač Aleksandar Obradović i pojedini Krušikovi sindikalci dovodili u direktnu vezu sa povlaščenim i aktuelnom režimu bliskim trgovcima oružjem (GIM, Slobodan Tešić…), koji su, uzimanjem robe po fabričkim cenama i bez avansa i plaćanja, valjevsku fabriku doveli do poslovnog kolapsa.

Pre ravno godinu dana, preciznije početkom marta 2020., i predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Valjeva je, nakon celodnevne posete Krušiku, podsetimo, poručio da će menadžment te fabrike „morati da snosi odgovornost“ za situaciju u kojoj se preduzeće nalazi.

Naši sagovornici iz jednog od sindikata koji su sa mendžmentom sredinom sedmice potpisali novi Kolektivni ugovor, kažu da „nikakvih pregovora i dogovora o tom dokumentu nije ni bilo“, već da su tri reprezentativne sindikalne organizacije Krušika „prihvatile diktat i ultimatim generalnog direktora Vladana Lukića“, kojim su, pored zarada, zaposlenima umanjeni i regres, te nadoknada za topli obok i minuli rad.

U Krušiku će i krajem ovog meseca bez posla da ostane više desetina zaposlenih na odredjeno vreme. Predvidjeno je da do kraja godine iz fabrike bude otpušteno ukupno oko 450 radnika, a iduće još oko 400. Cilj je da se kraj 2022. dočeka sa 2.000 plus, minus 50 radnika.

U poslovodstvu valjevjavskeke fabrike, ako je suditi prema današnjem saopštenju objavljenom, u formi demantija, na portalu Nova. rs, položaj zaposlenih, te situaciju i perspektive preduzeću kojem su na čelu vide dijametralno suprotno od sagovornika našeg lista.

Budućnost im, medjutim, kako tvrde, ugrožava jedino „negativna kampanja nekolicine medija“…

-Krušik se uz ogromne napore vratio na ranija tržišta i na kraju 2020. godine ostvario obim novog ugovoranja koji je 2,6 puta veći u odnosu na 2019. godinu. Ambiciono postavljeni plan novog ugovaranja za 2021. godinu od 97 miliona dolara i dobro odmerena troškovna politika treba da obezbede stabilnost u ovoj i narednoj godini… Puni efekat započetih aktivnosti na stabilizaciji fabrike biće vidljiv već u ovoj, a posebno u narednim godinama. O ovome smo u više navrata upoznali naše zaposlene i širu javnost, a poslednje takvo saopštenje objavljeno je 12. februara na zvaničnom sajtu Krušika, navodi se u saopštenju menadžmenta valjevske fabrike.

Krušik je, dodaje se, u 2020. godini smanjio za trećinu obaveze prema dobavljačima iz ranijeg perioda dok se u ovoj godini planira smanjenje za dodatnih 30 posto, uz uredno servisiranje tekućih obaveza i prema komercijalnim dobavljačima i prema javnim preduzećima.

Ističe se da se novim kolektivnim ugovorom šalje „jasna poruka da će rad i rezultati rada, odgovornost na ličnom nivou i permanentno usavršavanje zaposlenih imati primat u sistemu vrednovanja Krušika“.

-Budućnost i svoje poslovne uspehe Krušik temelji isključivo na profesionalnosti, entuzijazmu i inovativnosti svojih zaposlenih. Započeti proces kojim je unazad godinu dana primljeno blizu 100 lica u stalni radni odnos, nastavlja se prijemom 31-og zaposlenog kroz mehanizam prevođenja iz rada na određeno u rad na neodređeno vreme. Težište je na očuvanju proverenog proizvodnog kadra čija je stručnost više puta potvrđena u prethodnom periodu, navodi se, pored ostalog, u saopštenju menadžmenta Krušika.

Drastično smanjenje zarada armiji najmanje plaćenim radnika, više stotina otpuštenih oružara od početka prošle godine do sada, odgovornost za proizvodno – poslovnu agoniju fabrike, koja nikako nije prevazidjena (da jeste ne bi bilo smanjenja plata i masovnog otpuštanja radnika,) u saopštenju menadžmenta Krušika ne pominje se „ni pod razno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari