"Bruka ste za kuću i van nje": Ko je Vera Stoiljković, smenjena direktorka Torlaka? 1Foto: YouTube

„Pozdravio vas direktor BIA“, umela je da svojim podređenima preteći dobaci direktorka Torlaka Vera Stoiljković, govoreći o svom nevenčanom mužu Aleksandru Đorđeviću, danas ambasadoru u Bosni i Hercegovini. “Lako može da se utvrdi s čijeg kompjutera su poslate slike“, govorila je u drugim prilikama, očito hvaleći se istom konekcijom.

„Bruka ste za kuću i van nje“, brecala se na saradnicu koju posebno nije volela, onda kad bi je pustila na sastanak na koji bi je prvo pozvala, pa onda ostavila da satima čeka da je primi.

Njenih sedam pomoćnika direktora u jednom danu je podnelo ostavke zbog raznih vrsta mobinga i neadekvatnog ponašanja Stoiljkovićeve. Šest od sedam uskoro je dobilo otkaz.

Sada je ta sudbina konačno stigla i samu Veru Stoiljković, koju je Vlada Srbije na prošloj sednici smenila sa funkcije v.d. direktora Torlaka, kao što je Danas ekskluzivno objavio i na njeno mesto postavila Luku Dragičevića.

„Još uvek nam se čini da sanjamo. Ne možemo da verujemo da ćemo joj konačno videti leđa. Planiramo veliko slavlje, ovo je najlepša vest koju smo čuli u poslednjih 10 godina. Ta žena je upropastila Torlak“, objavila je Nova izjave zaposlenih na ovom institutu nakon vesti o smeni žene koja je strahovladom rukovodila Torlakom još od 2013.

Za vreme mandata Stoiljkovićeve, Torlak je osuđen da jednoj od zaposlenih plati odštetu od 200.000 dinara za mobing i presudu objavi u Politici, a u toku su postupci koje je protiv bivše direktorke povelo još nekoliko zaposlenih.

Za njenog mandata, kako svedoče bivši i sadašnji stručnjaci iz ove institucije, Torlak je napustio veliki broj vrhunskih profesionalaca, a njen rad je pratio niz afera. Poslednja u nizu je skandal kada je u GAK Narodni front 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine.

„Mi zaposleni smo još 2013. godine ukazivali na nepravilnosti u Torlaku, ali je poslednja afera u vezi sa BSG vakcinom prelila čašu. Odnosno, ako ima još ljudi koji ne znaju o čemu se radi, novorođenčad u GAK „Narodni front“ umesto prave vakcine, dobila su fiziološki rastvor“, izjavio je za Danas povodom direktorkine smene Miroslav Stajić, bivši šef Odeljenja za kombinovanje bakterijskih vakcina u Torlaku, sada u penziji.

Skandal je bilo i predstavljanje linije za pakovanje vakcine Sputnjik V kao sistema za proizvodnju vakcine – kako su izveštavali mediji, dok je pogon za proizvodnju BSŽ-a propao, tako Torlak te vakcine uvozi iz Bugarske.

U biografiji Vere Stoiljković stoji da je specijalista fizikalne medicine, a pre nego što je sa tom ekspertizom stala na čelo Instituta za virusologiju, vakcine i serume, jednu od najvažnijih nacionalnih institucija, bila je načelnica Odseka za prijem i obradu naloga za intervencije u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, odnosno šefica kol-centra. Tada je bila na strani organizatora mreže koja je u hitnoj pomoći bila u dosluhu sa pogrebnim službama.

Nakon što je 2013. prvi put došla na čelo Torlaka, na tu funkciju je reizabrana 2017. nakon konkursa koji je po medijskim izveštajima bio skrojen tako da eliminiše sve njene protivkandidate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari