Koji je uslov da odete na "Torlak" bez uputa lekara i zahtevate da vam urade bilo koju analizu ukoliko sumnjate da ste inficirani, bolesni, alergični? 1Foto: Privatna arhiva

Ukoliko bez uputa lekara odete na Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ i na svoj zahtev tražite da vam urade neku analizu možete platiti od nekolko stotina do više od 20.000 dinara, u zavisnosti od vrste analize.

U Institutu „Torlak“ kažu za Danas da postoji veliko interesovanje za dijagnostičke usluge kako komercijalne tako i one koje se mogu ostvariti na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali da zbog toga što se nalaze van užeg gradskog jezgra (Kumodraž) pacijenti se ponekad češće obraćaju privatnim laboratorijama nego njima.

– Kako bi svim pacijentima bile dostupnije naše analize ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujicić pokrenula je inicijativu da jedinstveni asortiman usluga Instituta „Torlak“ približi svim pacijentima, i to će uskoro biti realizovano kroz saradnju našeg Instituta i domova zdravlja za početak, sa teritorije grada Beograda, a potom i drugih ustanova primarne zdravstevne zaštite – naglašavaju iz ovog instituta, koji je najpoznatiji po dijagnostici iz oblasti virusologije, ali rade i visoko specifične analize iz oblasti bakteriologije, alergologije i imunologije.

Koji je uslov da odete na "Torlak" bez uputa lekara i zahtevate da vam urade bilo koju analizu ukoliko sumnjate da ste inficirani, bolesni, alergični? 2
Foto: Bojan Cvejić/Danas

Poslednjih dana, kako kažu, raste interesovanje za dijagnostikom svih respiratornih virusa, zbog povratka u kolektive.

– Trenutno se najviše traži dijagnostika infekcije virusom groznice Zapadnog Nila i Lajmske bolesti zbog većeg boravka u prirodi. S obzirom na aktuelnu cirkulaciju virusa groznice Zapadnog Nila i dokazano prisustvo u komarcima na većem broju lokacija u našoj zemlji, trenutno vlada i veće interesovanje za dijagnostiku infekcije izazvane ovim patogenom. Veliki broj uzoraka na dnevnom nivou nam pristiže iz zdravstvenih centara širom Srbije, ali dolaze i pacijenti sa uputima iz domova zdravlja, kao i oni koji na lični zahtev žele da obave testiranje kako bi potvrdili ili isključili infekciju ovim virusom. Dolaze najčešće pacijenti sa neurološkim problemima, intezivnim glavoboljama, bolovima u mišićima i celom telu, pojavom osipa koji na preporuku svojih lekara obavljaju testiranje u referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“ – ističu u ovom institutu.

Jedna od najčešćih stvari koju pacijenti traže na lični zahtev su i alergološke analize, koje prema aktuelnom cenovniku „Torlaka“ koštaju 2.500 dinara (standardni alergološki inhalacioni ili nutritivni test sa 12 alergena).

– Poslednjih godina smo prepoznati kao ustanova koja pruža najširu paletu alergoloških testiranja. S ponosom možemo da kažemo da imamo eksperta iz domena laboratorijske dijagnostike alergijskih bolesti, a u laboratoriji radimo testiranje na mleko, jaja, žumance, belance, plodove mora, različito voće i povrće, meso, kvasac, žitarice, na polene drveća i trava, grinje, ambroziju, dlake kućnih ljubimaca ali i osetljivost na otrove insekata (pčele, osa, stršljena, komarca), neke antibiotike kao što je, na primer, penicilin, ali i kontaktne profesionalne alergene kao sto je na primer „lateks“ – navode iz „Torlaka“.

Neki od čestih zahteva su i izrada autovakcina za lečenje hroničnih urinarnih bakterijskih infekcija, infekcija kože i rana izazvanih bakterijskim sojevima gde lečenje antibioticima više ne pomaže. Primera radi, za autovakcine treba izdvojiti 19.600 dinara, dok, recimo, određivanje prisustva IgM i IgG antitela na West Nile virus (elisa) košta 2.830 dinara, a dokazivanje genoma groznice Zapadnog Nila 4.700.

Definitivno najskuplja dijagnostička usluga je neutralizacioni test na 5 tipova koksaki virusa (B1-B5), čija je cena 22.282,95 dinara.

Koji je uslov da odete na "Torlak" bez uputa lekara i zahtevate da vam urade bilo koju analizu ukoliko sumnjate da ste inficirani, bolesni, alergični? 3
Foto: Pixabay/jaytaix

– Naša laboratorija je jedina u Srbiji koja pruža jedinstveno testiranje krvi na koksaki virus, visoko specifičnim i osetljivim testom koji se izvodi sa živim koksaki virusom, i zbog čega, samo izvođenje testa traži stroge biosigurnosne uslove, visoko sofisticiranu opremu i aparate kao i posedovanje eksperata iz ove oblasti virusološke dijagnostike. Zato je cena ovog testa i visoka – objašnjavaju iz „Torlaka“.

Najviše zahteva za testiranjem na koksaki virus, kako dodaju, upućuju im internisti, kardiolozi i infektolozi s obzirom na simptomatologiju koju prouzrokuje infekcija ovim virusom, i to vrlo često nakon testiranja u privatnim laboratorijama i nejasno dobijenih rezultata.

– Godišnje se u našoj laboratoriji testira i do 5.000 uzoraka krvi pacijenata, a najčešće se detektuju antitela koja dokazuju kontakt sa B3 i B4 tipom ovog virusa – navode za Danas iz Instituta „Torlak“.

Najjeftiniji su brisevi grla, nosa, nazofarinksa i usne duplje koji koštaju 150 dinara.

Opao zahtev za PCR testiranje na kovid

Iako ovih dana raste broj inficiranih korona virusom kako u Srbiji tako i u svetu, testiranje na lični zahtev više nije brojno.

– Na radost svih nas, zahtev za PCR testiranjem na kovid je značajno opao. To nam daje potvrdu da smo uspešno pobedili pandemiju – ističu u Institutu „Torlak“, na kome recimo analiza na antitela SARSCoV2 (elisa) košta 2.000 dinara.

Za uzorkovanje na terenu dodatno od 1.000 do 10.000 dinara

Ukoliko se uzorkovanje biološkog materijala vrši na mestu koje je udaljeno od Instituta „Torlak“ do 10 kilometra troškovi izlaska na teren su 1.000 dinara, za kilometražu do 20 kilometra plaća se 2.000 dinara, dok su troškovi za izlazak na teren preko 20 kilometra  10.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari