Najnoviji podaci Batuta o groznici Zapadnog Nila u Srbiji: Dva okruga prednjače po broju obolelih 1Foto: pixabay

Do 9. septembra u Srbiji je registrovano ukupno 69 autohtonih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, starosti od 18 do 89 godina, saopštio je danas Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. U odnosu na predhodnu nedelju broj obolelih povećao se za sedam.

Kako navodi Batut, 40 obolelih su osobe muškog pola i 29 ženskog.

Najviše obolelih je sa terirorije Južnobačkog okruga (20) i Grada Beograda (19), zatim slede po sedam obolelih iz Zapadnobačkog i Sremskog okruga. U Južnobanatskom okrugu obolelo je četvoro, Srednjobanatskom troje, a po dvoje u Severnobačkom, Kolubarskom i Mačvanskom okrugu. Najmanje obolelih je u Nišavskom (1), Severnobanatskom (1) i Pomoravskom (1) okrugu.

U ovoj sezoni, do 6. septembra u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je ukupno 387 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Italiji (203), Grčkoj (100), Francuskoj (18), Mađarskoj (19), Rumuniji (39), Nemačkoj (3) Španiji (4) i Kipru (1). Registrovano je i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (13), Italiji (9), Rumuniji (6) i Španiji (1).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Za deset godina u Srbiji zabeleženo 1.296 slučajeva

Od 2012. do 2022. godine, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.296 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 126 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. U 2020. godini prijavljeno je 23 sumnji na obolevanje od groznice Zapadnog Nila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari