Vesić: Višegodišnji prihod od konverzija bio oko 30 miliona evra, što je zanemarljivo u odnosu na vrednost investicija koje je usporio 1Goran Vesić: Foto FoNet/Milica Vučković

Ministar građevinarstva, soabraćaja i infrastrukture Goran Vesić odbacio je danas spekulacije da se konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu ukida zbog prodaje zgrade Beogradskog sajma, objasnivši da bi taj objekat i tako bio prodat bez naknade o konverziji zbog tipa zemljišta na kom se nalazi.

On je na sastanku Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije o predlogu izmena zakona o planiranju i izgradnji rekao da je do sada 94 odsto konverzija obavljeno bez naknade i da je godinama dokazano da odredba o konverziji samo usporava investicije.

Vesić je objasnio da je dosadašnji, višegodišnji prihod od konverzija bio oko 30 miliona evra što je potpuno zanemarljivo u odnosu na vrednost investicija koje je usporio za tri do devet godina.

Prema njegovim rečima, zakon o konverziji u zemljama regiona ukinut je pre više od pet godina i od tada je zabeležen rast investicija.

Izmene zakona ubrzaće postupak i transparentnost izdavanja dozvola i sertifikata, naglasio je Vesić i dodao da je novi predlog zakona potpuno usklađen sa evropskim propisima, koje se tiču zelene gradnje i energetske efikasnosti.

Jedan od najvažnijih ciljeva izmena Zakona je uvođenje elektronskog sistema i e-prostora za izdavanje građeviskih dozvola i sertifikata, čak i za postupke koje do sada nije bilo moguće obaviti u elektronskoj formi i da će sistem na taj način postati brži i efikasniji, objasnio je Vesić

On je naveo da je posebna pažnja posvećena uvođenju novih propisa iz oblasti zelene agende koji podrazumevaju da svi objekti preko 10.000 kvadrata moraju da se grade po propisima zelene agende, a uz to će svi javni objekti, bez obzira na kvadraturu, morati da se grade po istoj agendi.

Prema njegovim rečima, ukoliko parlament usvoji zakon na sednici koja počinje u sredu imaćemo zakon koji prednjači u korišćenju zelene agende u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Vesić je ukazao da više neće biti moguća trgovina novim nekretninama bez energetskih pasoša, a stari objekti dobiće rok između tri i 10 godina, u zavisnosti od kategorije, za izdavanje energetskih pasoša.

Rok za izdavanje energetskih pasoša za stambene i rezidencijalne objekte u vlasništvu građana će biti 10 godina i biće potpuno besplatno, a obavezu za formiranje studije preuzeće lokalna zajednica.

Prema predlogu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, izmene zakona uključuju i izgradnju rampi i infrastrukture za osobe bez invaliditeta bez dozvole većine stanara zgrade.

Ovaj zakon obuhvata i akte koji su posvećeni zaštiti kulturnih dobara, pa će zavodi za zaštitu spimenika kulture imati neoborivo pravo da prekinu gradnju ukoliko ugrožava spomenik kulture, naveo je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari