Japanski proizvođač automobila Tojota predstavio je motorizovano sredstvo za prevoz u stojećem stavu koje će olakšati ljudima obilaske šoping centara i aerodroma. Međutim, biće potrebno vreme za „vinglet“, kako je nazvan. Dvotočkaš je sličan „segveju“, ali je sporiji i razvija brzinu od šest kilometara na čas dok „segvej“ može da ide i do 20 kilometara na čas.

Japanski proizvođač automobila Tojota predstavio je motorizovano sredstvo za prevoz u stojećem stavu koje će olakšati ljudima obilaske šoping centara i aerodroma. Međutim, biće potrebno vreme za „vinglet“, kako je nazvan. Dvotočkaš je sličan „segveju“, ali je sporiji i razvija brzinu od šest kilometara na čas dok „segvej“ može da ide i do 20 kilometara na čas. „Vinglet“ se lako zaustavlja, okreće se u krug i razvijen je tako da bude bezbedan u gužvama. Veoma lako prelazi preko neravnina na putu. Mašina je dizajnirana da odgovori skoro intuitivno, kreće se napred kada se vozač blago nagne i skreće kada se nagne levo ili desno, slično kao pri skijanju. Međutim, pred „vingletom“ je dug put dok ne bude praktična opcija za klijentelu kojoj je namenjen, a to su stari i oni kojima su duga pešačenja naporna. Generalni direktor Tojote Takeši Ušijamada izjavio je da još nema planova o prodaji „vingleta“ kao komercijalnog proizvoda niti je utvrđena njegova cena. Tojota će do kraja godine početi sa testiranjem „vingleta“ na japanskom aerodromu i u jednom odmaralištu, a sledeće godine u tržnom centru kako bi videli reakciju publike. Najmanja verzija „vingleta“ teška 9,9 kilograma može da se spakuje i preveze u gepeku automobila. U Tojoti planiraju da u budućnosti „vinglet“ opreme i bežičnom tehnologijom.
Pariz – Francuska kompanija Total prijavila je u drugom kvartalu neto prihod od 4,73 milijarde evra što je za 38,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine. „U drugom kvartalu potražnja za naftom je ponovo bila visoka zbog rastuće potražnje u Aziji i na Bliskom Istoku i uprkos signalima o usporavanju u atlantskom basenu“, izjavio je generalni direktor Totala Kristof de Maržeri. U prvoj polovini godine profit Totala dostigao je 8,3 milijardi evra dok je u istom periodu prošle godine iznosio 6,4 milijarde. Visoke cene nafte koristile su i Totalovoj konkurenciji koji su takođe prijavili dobru zaradu. Ekson Mobil prijavio je najveći operativni profit u korporativnoj istoriji SAD. Najveća svetska kompanija listirana na berzi zaradila je u drugom kvartalu 11,7 milijardi dolara, što je za 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Rast profita Britiš petroleuma u istom periodu iznosio je 28 odsto, a britanska kompanija zaradila je 9,47 milijardi dolara. Profit Rojal Dač Šela u drugom kvartalu iznosio je 11,6 milijardi dolara (veći za trećinu) dok je rast profita od 37 odsto prijavio i norveški Statoil Hidro.
Burbenk – Površine zasada pod borovnicom višestruko su uvećane širom sveta, od Britanske Kolumbije do Južne Amerike, od SAD do Kine, što je mnoge nateralo da se zapitaju koliki rast tržište može da podnese. Cene sveže borovnice počele su da se uravnotežuju nakon nekoliko rekordnih godina i prerađivači duže čekaju pre nego što se odluče na otkup od proizvođača. Prodavci voća, takođe, primenjuju nove taktike, među kojima je i promovisanje borovnice u Kini i Kanadi, ne da bi povećali izvoz SAD, već da bi osigurali da borovnica iz tih zemalja ostane u okviru njihovih granica. Međutim, rast površina pod borovnicom se nastavlja što stvara brigu da bi moglo da dođe do kraha tržišta. „Celokupnoj industriji je išlo veoma dobro, ali toliko brzo je porasla u poslednjih nekoliko godina da se zarada smanjuje veoma brzo. Jedne godine biće previše borovnice i neće vredeti ništa“, izjavio je uzgajivač Džim Lot, koji do pre deset godina nije ni probao borovnicu, a sada ima plantažu od 50 hektara. Površine pod borovnicom širom sveta u poslednjih deset godina su više nego udvostručene, sa 25.400 hektara u 1997. godini na 58.600 hektata prošle godine. Veći deo zasada nalazi se u zapadnoj hemisferi, od čega 20.300 hektara u Južnoj Americi i 13.000 hektara u Severnoj Americi.
London – Proizvodna aktivnost u Velikoj Britaniji pala je u julu na najniži nivo u poslednjih deset godina što je pojačalo strahove da bi država mogla da ode u recesiju. Indeks proizvodnje pao je sa 45,9 u junu na 44,3 u toku prošlog meseca što je najniži nivo od decembra 1998. godine. To je treći mesec za redom da indeks beleži pad, a kada se nalazi na nivou ispod 50 to je signal da industrija usporava. Julski indeks bio je lošiji nego što su analitičari očekivali. „Očigledno je da se proizvodni sektor kreće ka recesiji“, izjavila je Viki Redvud, ekonomista iz Kepital ekonomiksa. Podaci o proizvodnom indeksu je poslednji u nizu znakova koji ukazuju na recesiju. Prošle nedelje, udruženje građevinara objavilo je da su cene nekretnina pale za više od osam odsto u poslednjih godinu dana što je najveći slobodni pad od kada je udruženje 1991. godine počelo da prati kretanje cena. Poverenje potrošača takođe je opalo na rekordno nizak nivo u julu. Što je još gore, Banka Engleske verovatno neće moći da spreči ulazak u recesiju smanjenjem kamatnih stopa jer inflacija napreduje po najbržoj stopi u poslednjih 11 godina.
Madrid – Španska vlada odobrila je paket mera usmerenih ka manjoj potrošnji energije među kojima je i pravilo o smanjenju brzine u blizini gradova i kampanja za promociju upotrebe štedljivih sijalica. Mere imaju za cilj da smanje potrošnju nafte u zemlji za 10 odsto do 2011. godine. Vicepremijer Marija Tereza Fernandez izjavila je da je paket mera dizajniran da pojača održivost ekonomije Španije. Predlogom je predviđeno da dozvoljena brzina vožnje na velikim putevima u blizini gradova bude smanjena za 20 odsto, kao i da se promoviše veća upotreba bicikala i produži radni dan podzemne železnice. Vlada će takođe distribuirati vaučere za dobijanje jedne besplatne štedljive sijalice svim domaćinstvima u toku 2009. godine, a isto će ponoviti i 2010.
Frankfurt – Proizvođač automobila BMW saopštio je da je zarada kompanije u drugom kvartalu manja za 33 odsto i da je odustala od ranije procene iznosa godišnjeg profita zbog pada prodaje u SAD, viših troškova sirovina i jakog evra. U iznenađujućem saopštenju koje je oborilo vrednost akcija BMW za 10 odsto, najveći svetski proizvođač luksuznih automobila naveo je da je zaradio 507 miliona evra u periodu april-jun dok je u istom periodu prošle godine profit iznosio 753 miliona evra. „Poslovno okruženje za automobilsku industriju značajno je pogoršano u drugom kvartalu zbog daljeg rasta cene nafte i sirovina, slabosti dolara, uticaja svetske finansijske krize i slabljenja privrede SAD“, navodi se u saopštenju. Generalni direktor Norbert Reithofer ocenio je da će se, ukoliko ne dođe do promena na automobilskom tržištu u toku ove godine, to negativno odraziti na zaradu BMW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari