Video-oglašavanje je najbolji način da brend ispriča svoju priču 1

Nesporno je da je video-oglašavanje u zamahu. O tome svedoči i podatak da udeo ovog načina predstavljanja u ukupnom tržištu digitalnog oglašavanja beleži trend rasta.

Zapravo, video se pokazao kao najmoćniji mehanizam da se pokrene publika. To je efikasan, upečatljiv i često najbolji način da brend ispriča svoju priču. Naša misija je da društvenim mrežama ponudimo najbolje video kampanje – kaže u razgovoru za Danas Kusuma Čumpure Rejntjes, direktorka prodaje u nemačkoj kompaniji Unruli, koja je fokusirana na video-oglašavanje na društvenim mrežama.

Kao direktor prodaje u stalnom ste kontaktu sa medijskim agencijama. Da li su se zahtevi tih agencija promenili i mogu li da prate trendove koje nove tehnologije, gotovo svakodnevno, nameću?

– Veliki pomak u praćenju potreba medijskih agencija načinjen je povećanjem broja programskih platformi, koje omogućavaju neka pametna algoritmička targetiranja. Nedavno smo najavili novu uslugu, tzv. emocionalno targetiranje (Unruly Custom Audiences), koja prvi put omogućava oglašivačima da primene emocionalno targetiranje prilikom zakupa onlajn video prostora. To znači da se sadržaj isporučuje onim konzumentima za koje postoji veća verovatnoća da će reagovati na očekivani način. Medijske agencije i brendovi takođe shvataju značaj kreativnih, deljivih kampanja koje su distribuirane na pravim mestima i pravim ljudima.

Postoji uverenje da se ne može napraviti viralni video-snimak, jer je nemoguće predvideti da li će se taj sadržaj dopasti ljudima i da će biti spremni da ga podele s drugima. Vi pomažete klijentima da naprave upravo takve sadržaje. Mogu li vaši algoritmi da predvide da će određeni sadržaj biti deljen?

– ShareRank program koji smo razvili koristi više od 500.000 reakcija gledalaca na video snimke i razmenu podataka kroz oko dva biliona video pregleda. Taj program identifikuje koji delovi video snimaka utiču na donošenje odluke o deljenju sadržaja, i zašto. Tako dolazimo do zanimljivih informacija, poput one da pojavljivanje slavne ličnosti u oglasu nema veliki uticaj na broj deljenja. Moglo bi se reći da možemo da predvidimo šta će postati viralni hit. Preciznije rečeno, imamo 80 odsto uspeha u predviđanju viralnosti na globalnom algoritmu i 90 odsto uspeha na lokalnom nivou.

Postoji li generacijski jaz kada je u pitanju (ne)prihvatanje onlajn video oglasa? Da li su mlađe generacije više, ili manje, sklone da pogledaju video oglas u odnosu na stariju generaciju?

– Kod Milenijalsa (generacije rođenih između početka osamdesetih i dvehiljaditih godina, koji intenzivno koriste savremene tehnologije u svakodnevnom životu) šanse da će podeliti onlajn reklame koje im se dopadaju, 112 odsto su veće nego kod bilo koje druge demografske grupe. Istovremeno, to je grupacija u kojoj je registrovan najviši stepen verovatnoće da će instalirati blokatora oglasa – čak četiri od pet Milenijalsa će utišati video oglase. Takođe, 74 odsto Milenijalsa izjavilo je da gube poverenje u brend ako oglasi deluju lažno.

Učesnicima ovogodišnje SEMPL konferencije govorićete o značaju emocija u onlajn video-oglašavanju. Šta ćete poručiti publici?

– Pravilo je da video oglas, koji pretenduje na uspeh na društvenim mrežama, treba da izazove emocije posmatrača (suze, smeh, žmarci i uzdasi – sve je to poželjno). Ako zaista želite da stvorite viralni hit, vaš video mora da bude zabavan, spektakularan, neposredan, inspirativan… Onlajn video-snimci su vredna društvena valuta, koja se sve više koristi kao početak razgovora i kao sredstvo za samoizražavanje i sticanje naklonosti targetirane ciljne grupe. Ako je video sadržaj koji ste napravili nešto što ima dodatnu vrednost za vašu ciljnu grupu i pri tom je zabavan, relevantan i ima smisla, mnogo je verovatnije da će se prenositi.

Osluškivanje zahteva konzumenata

Mnogi oglašivači samo prenose svoje televizijske oglase na društvene i mobilne platforme, ali istraživanja pokazuju da to nije najbolji pristup. Koji je najkraći put da se posredstvom društvenog i mobilnog video oglašavanja dođe do željene ciljne grupe?

– Način na koji se neki reklamni sadržaj koristi na mobilnim telefonima veoma se razlikuje od televizijske prezentacije. Pomenuću, kao ilustrativan za ovu priču, primer tzv. oglašavanje bez zvuka. Naime, rezultati istraživanja koje smo nedavno sproveli pokazuju da čak 80,4 odsto anketiranih isključuje ton video oglasa. To znači da su konzumenti na prvom, a platforma na drugom. I tek kada marketari shvate kako njihova publika koristi sadržaj, mogu da kreiraju odgovarajuću kampanju, a zatim i način kako da dođu do konzumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari