Vlada Srbije usvojila novi predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima 1Foto FoNet Ana Paunković

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici novi predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima koja su u vlasništvu Srbije, a kojim se, kako su naveli, uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva i upravljanje javnim preduzećima.

U saopštenju Vlade navodi se da je to novi predlog zakona, s obzirom da je predsednik Srbije prethodni povukao iz skupštinske procedure, nakon čega su organizovane javne konsultacije sa predstavnicima javnih preduzeća, nevladinih organizacija i ekonomskim i privrednim novinarima.

„Sve ovo urađeno je kako bi se odbacile sumnje u vezi sa neistinitim navodima u javnosti, da se tim zakonom prodaju nacionalni parkovi, vodoizvorišta, kao i da njime Vlada Srbije želi da privatizuje javna preduzeća. Razlog zbog kojeg se donosi ovaj zakon nije privatizacija postojećih javnih preduzeća, naprotiv, cilj je njihovo osnaženje, korporatizacija i bolje upravljanje sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata“, piše u saopštenju.

Iz Vlade navode i da je Zakonom o privatizaciji propisano da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa.

„Predlog zakona se primenjuje na AD ili DOO u kojem Republika Srbija ima svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, odnosno ima kontrolno vlasništvo u društvu po drugom osnovu“, dodaje se u saopštenju.

Vlada navodi da se pojedine odredbe tog predloga zakona primenjuju na manjinsko društvo kapitala – odnose se na prava i obaveze predstavnika Srbije u skupštini manjinskog društva, uslove koje mora da ispunjava da bi bio imenovan, uslove za razrešenje, obaveza stručnog usavršavanja i drugo.

Najznačajnije novine, kako su dodali, odnose se na centralizovano vlasničko upravljanje, a Ministarstvo privrede će biti organ državne uprave koji obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, uz izuzetke u oblasti energetike.

Na današnjoj sednici, Vlada je usvojila i uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, za šta je namenjeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

„Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj. Na ovaj način Vlada želi da pruži sistemsku podršku ženskom preduzetništvu, kako bi se dala podrška ženama za nastavak i razvoj njihovih biznisa, a time podstaklo i jačanje preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, koja su kičma razvoja privrede“, navodi se u saopštenju.

Sredstva su, kako je precizirano, namenjena, između ostalog, za kupovinu mašina/opreme/alata, nove računarske opreme i softvera, vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina).

Članovi Vlade usvojili su i Odluku o proglašenju elementarne nepogode, kojom je vanredna situacija proglašena u 28 jedinica lokalne samouprave.

„Ova odluka doneta je zbog štete koja je nastala na objektima javne namene u javnoj svojini, porodičnim stambenim objektima u svojini građana i poljoprivrednim usevima, nakon jakor olujnog vetra, obilnih kišnih padavina i grada u julu ove godine“, piše u saopštenju.

Dodaje se da će Ministarstvo privrede Vladi predložiti donošenje državnih programa obnove kojima će biti precizirana finansijska sredstva potrebna za njihovu realizaciju, a nastojaće se da se u što kraćem roku započnu radovi na saniranju oštećenja na svim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari