Vlada zaboravila obećanje o spuštanju akciza na dizel 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko će, umesto najavljenog pojeftinjenja zbog julskog pada cena na međunarodnom tržištu, poskupeti gorivo na srpskim pumpama, ali da ono raste za po dinar-dva svake nedelje, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Analitičari očekuju da se taj trend ubrza, jer su od pre neki dan i na svetskim berzama cene počele sa rastu i prvi put od 2014. premašile 81 dolar za barel „brenta“ odnosno 72,21 dolar za marku „VTI“.

Kada su letos u nekoliko dana vozači organizovali proteste u čitavom regionu, objašnjenje je bilo da na cenu najvećim delom utiče visoko fiskalno opterećenje. Iznos za barel u tom trenutku nije bio od uticaja jer su, kažu, sirovu naftu rafinerije nabavile znatno ranije. Međutim, kako su cene na azijskim berzama, pa i na američkoj berzi počele da rastu, bez obzira što je sirovina takođe nabavljena ranije i jeftinije, to se odmah odrazilo i na cene kod nas. Ono što privredu u tom procesu najviše brine je što je na našem tržištu dizel, koji bitno utiče na troškove proizvodnje u poljoprivredi i transportu, daleko skuplji nego u okruženju. NJegova cena je za devet odsto viša u odnosu na prosek regiona, od nas je samo skuplja Grčka i Albanija, dok je najjeftiniji, za 16 odsto u odnosu na prosek, u Makedoniji. Pritom, najveći udeo u ceni čini fiskalno opterećenje, koje za dizel u Srbiji iznosi 86,59 dinara po litru ili 52,5 odsto. Iz litra evropremijuma 95 država uzme 83,38 dinara ili 53,8 odsto, dok kupci autogasa za akcize i porez po litru daju 38,29 dinara ili 48,2 procenta.

Tokom letošnjih protesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nagovestio da će akcize na dizel biti smanjene, ali je kao preduslov postavio prekid protesta. Protesti su prekinuti, ali je obećanje o akcizama zaboravljeno.

– Postoji prostor da se razmotri izmena cena dizel goriva, ali o tome neće biti reči dok se ne završe nasilni protesti vozača. A biće završeni, jer niko neće dozvoliti nasilje. Na ceni dizela može da se radi, ali samo zato što je to važno zbog poljoprivrede, a ne zbog pritisaka. Ne odgovaram na pritiske ni Amerikancima, pa neću ni ulici. Mogu da budem gotov, ali na izborima – rekao je Vučić. Međutim, od te najave pa do sada spuštanje akciza niko više nije ni pomenuo.

Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS, kaže za Danas da se cene goriva menjaju svakodnevno, posebno za dizel koji kod nas ima veću akcizu nego u zemljama iz okruženja, iako je to gorivo nad kojim je potrebno da se uspostavi sistem refakcije.

– Sada ga po istoj ceni sipaju i u džip i u traktor. U Hrvatskoj, na primer, ratari mogu da kupe takozvani plavi dizel, na koji se ne obračunava akciza, dok u Mađarskoj paori imaju pravo na povraćaj 80 odsto od obračunate akcize. U industriji transporta naši prevoznici imaju pravo na osam do devet dinara povraćaja, ali se u Crnoj Gori, preračunato, kompanijama vraća 20 dinara naplaćenih iz fiskalnog opterećenja, pa su oni konkurentniji od naših – kaže Mićović i dodaje da domaći prevoznici kad god mogu gorivo nabavljaju u inostranstvu, a sve češće i deo delatnosti i registruju vani, gde su povoljniji uslovi za poslovanje zbog čega je na gubitku državna kasa.

Ni vozači iz regiona nisu zadovoljni cenama goriva, pa su, organizujući se preko društvenih mreža, letos u nekoliko navrata na sat vremena zaustavljali saobraćaj. Srbija je taj problem „rešila“ tako što je predsednik Aleksandar Vučić optužio opoziciju da organizuje blokade kako bi poštenim građanima otežala život. „Zvanično“ objašnjenje za poskupljenje u momentu kada su cene sirove nafte na svetskom tržištu padale, bilo je da nizak vodostaj Dunava uvećava troškove transporta, što stručnjaci nisu ocenili kao logično. Oni ukazuju da anomalije sa cenama, koje kako god da se kreću pri nabavci, rezultiraju poskupljenjima u maloprodaji, potiču od nedostatka konkurencije na srpskom tržištu. Dodatni problem je i što država ne odustaje od visokih nameta čak ni u situacijama kada bi time podstakla proizvodnju, pa samim tim kasu popunila iz ubranih poreza na drugoj strani.

Ubrzani trend

Prema poslednjim izveštajima, na srpskim pumpama evropremijum BMB 95 košta u proseku 155,06 dinara za litar što je poskupljenje od 0,4 odsto u odnosu na dve nedelje ranije. Evrodizel je dostigao 164,91 što je poskupljenje od 1,05 dinara ili 0,6 odsto dok je autogas TNG „skočio“ za 1,27 dinara ili na 79,5 dinara za litar što je uvećanje od 1,6 procenata. Proces se ponavlja iz nedelje u nedelju, a kako glavne svetske berze najavljuju više cene, verovatno je da će se taj trend ubrzati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari