Vladimiru Đukanoviću 90.000 mesečno od Gamzigradske Banje 1foto FoNet Zoran Mrđa

U februaru ove godine poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije i advokat Vladimir Đukanović spojio je lepo i korisno i u poseti Zaječaru kao kandidat za narodnog poslanika na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, razgovarao o stanju u gradu Zaječaru i Timočkoj Krajini. U poseti domaćin mu je bio i direktor zdravstvenog centra Gamzigradska Banja dr Rade Kostić.

Ovih dana Danas je došao do informacija da se Đukanović ne samo raspitivao o životu i problemima u Timočkoj Krajini već je imao i poslovne aranžmane sa Specijalnom bolnicom „Gamzigrad“.

Prema ugovoru u koji smo imali uvid, 1. februara advokatska kancelarija „Vladimir Đukanović“ zaključila je ugovor o zastupanju specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u svim sudskim procesima pred domaćim sudovima.

Ova advokatska kancelarija se obavezala i da će davati usmene i pismene savete i mišljenja, da će sastavljati ugovore, posredovati kod zaključenja pravnih poslova ili u mirnom rešavanju sporova, zastupati pred organima države itd. S druge strane obaveza banje Gamzigrad je da plaća ove usluge 90.000 dinara mesečno, plus PDV.

Juče nismVladimiru Đukanoviću 90.000 mesečno od Gamzigradske Banje 2o dobili komentar niti odgovore na pitanja u vezi ovog aranžmana ni od Vladimira Đukanovića niti od specijalne bolnice „Gamzigrad“. Između ostalog zanimalo nas je da li postoje neki posebni sudski sporovi zbog kojih je trebalo angažovati advokatsku kancelariju iz Beograda, kao i da li bolnica ima svoju pravnu službu.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gamzigrad nalazi se u sastavu Ministarstva zdravlja.

Gamzigradska banja odnosno preduzeće Romulijana doo čija imovina su hotel, izvor termalne vode i objekti, u maju je prošla treći bezuspešan pokušaj privatizacije.

Na poziv za kupovinu 12 objekata na 5.000 kvadrata među kojima su hotel Kastrum, sportski tereni, kao i izvorište lekovite vode u blizini Crnog Timoka za 103,2 miliona dinara nije se javio niko.

Inače, prema Zakonu o javnim nabavkama nije obavezno raspisati tender za nabavku nekih pravnih usluga kao što je zastupanje u nekom sudskom sporu ili u arbitraži. Takođe, prag za raspisivanje javne nabavke je milion dinara.Na portalu javnih nabavki nismo našli da je bio raspisan poziv za nabavku pravnih usluga od strane specijalne bolnice Gamzigrad.

I Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ističe da se po zakonu nije morao primenjivati postupak javne nabavke, jer su pragovi veoma visoki za pravne usluge, a iznos ovog ugovora je ispod tog praga.

„Budući da nije sprovođen postupak tim je veća odgovornost naručioca da objasni zašto je baš ovog dobavljača odabrao. Takođe pitanje je i kakva je potreba banje za ovim uslugama. Jedna je stvar kada postoje konkretni sporovi u kojima je potrebno pravno zastupanje, a paušalno ugovaranje usluge na mesečnom nivou je znatno teže opravdati. I postavlja se pitanje zašto ne zaposle nekog pravnika ako su im potrebne pravne usluge“, napominje Nenadić, dodajući da zakonski na strani Đukanovića ne postoje smetnje da zaključi takav ugovor. Budući da se radi i advokatskoj kancelariji koja je registrovana kao preduzetnik, a ne kao pravno lice nema ni obavezu da odmah prijavi ove prihode Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Ipak, postoji druga stvar. On je i dalje član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Zbog mogućnosti da utiče na karijere sudija i tužilaca postavlja se pitanje kako će oni da odlučuju ako on zastupa neku od strana u sporu. Ali to je pitanje zakona. Videćemo da li će u budućim izmenama ta nelogičnost biti rešena“, zaključuje Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari